Wekdienst 2 april
NOS Nieuws

Wekdienst 2/4: Vlaamse voorjaarsklassieker begint • Parijs buigt zich over deelsteps

Op deze zondag 2 april staat in België de grote voorjaarsklassieker in het wielrennen op de rol. Lukt het Mathieu van der Poel zijn titel te verdedigen in de Ronde van Vlaanderen? En in Parijs wordt er gestemd over een verbod op elektrische deelscooters, zijn de circa 15.000 scooters een vloek of zegen?

Eerst het weer: vanmorgen vroeg trekt de laatste bewolking en regen in het zuidoosten weg, waarna overal de zon schijnt. Het wordt 9 tot 11 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In België rijden de mannen en vrouwen de Ronde van Vlaanderen. Die begint in Brugge en eindigt in Oudenaarde. De wedstrijd van de mannen begint om 13.10 uur en wordt live uitgezonden op NPO 1, in de NOS-app en op NOS.nl. De vrouwen beginnen om 15.00 uur en zijn live te volgen via een livestream en na de finish van de mannen rond 16.45 uur ook op NPO 1.
  • In Parijs kunnen inwoners stemmen over een verbod op elektrische deelsteps. Tegenstanders vinden dat de steps veel overlast veroorzaken, zo worden verkeersregels overtreden en worden de steps overal neergezet. Voorstanders vinden juist dat de ongeveer 15.000 steps een veel beter vervoermiddel zijn dan de auto.
  • En in Finland zijn parlementsverkiezingen. De sociaaldemocratische premier Sanna Marin hoopt te worden herkozen. Volgens de peilingen is een van haar concurrenten Laura Jokela van de radicaal-rechtse partij. De verkiezingen zijn kort voor de toetreding van Finland tot de NAVO.

Wat heb je gemist?

Bestuurders in de provincies zeggen tegen Nieuwsuur dat ze niet de instrumenten hebben om direct aan de slag te gaan met de stikstofproblematiek. Premier Rutte zei vrijdag dat de provincies nu aan zet zijn, maar volgens gedeputeerden ontbreekt het hen aan richtlijnen die politiek Den Haag moet leveren.

Zo zijn er nog geen regelingen om boerderijen op kwetsbare plekken te verplaatsen en is ook onduidelijk wie in welke provincie de zogeheten piekbelasters zijn. Volgens premier Rutte wordt het stikstofbeleid nu versneld, maar volgens de provincies klopt dat niet.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voetballers die meedoen met de ramadan hebben het tijdens de islamitische vastenmaand een stuk zwaarder. Tijdens de eredivisiewedstrijden NEC-PSV en Cambuur-FC Emmen ging de zon onder. De scheidsrechter besloot daarop de wedstrijd kort stil te leggen zodat de voetballers konden eten en drinken.

Ramadan in de eredivisie: de zon is onder, dus er mag weer gedronken en gegeten worden

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl