Bij de gevangenis werden bloemen gelegd en kaarsen aangestoken
NOS NieuwsAangepast

Bewakers liepen weg bij fatale brand Mexico, blijkt uit video

Bewakers in het Mexicaanse detentiecentrum waar maandag een brand uitbrak die aan 38 migranten het leven kostte, lijken niets te hebben gedaan om de brand te blussen of mensen in veiligheid te brengen. Dat valt op te maken uit bewakingsbeelden die online zijn gezet.

Eerder spraken de autoriteiten over 40 doden, maar dat aantal is dus inmiddels omlaag bijgesteld.

In de korte video is te zien dat in een van de cellen al brand woedt, als migranten daarnaast een voorwerp in brand steken, vermoedelijk een matras. Twee bewakers lopen heen en weer en gaan er uiteindelijk vandoor, zonder zich te bekommeren om de mensen in de cellen. Binnen een halve minuut is de ruimte gevuld met rook.

Beelden tonen hoe bewakers wegliepen bij fatale brand Mexico

De brand was in een detentiecentrum van de Mexicaanse immigratiedienst in de grensstad Ciudad Juárez. Daar werden volgens de dienst 68 mannen vastgehouden. De slachtoffers komen uit Guatemala, Honduras, El Salvador, Venezuela, Colombia en Ecuador.

De Mexicaanse president López Obrador zegt dat de brand is gesticht door migranten die vastzaten in het centrum. Ze zouden dat hebben gedaan nadat hen was verteld dat ze zouden worden uitgezet. "Ze hadden nooit gedacht dat dit zo'n groot vreselijk ongeluk zou veroorzaken", zegt hij.

De Spaanse krant El País meldde eerder dat de mannen kort voor de brand waren gearresteerd omdat ze bedelden op straat.

Ciudad Juárez grenst aan de Amerikaanse stad El Paso. In de stad is een van de drukste grensovergangen tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ciudad Juárez trekt altijd al veel migranten die vanuit daar naar de VS willen oversteken, maar de afgelopen tijd zijn het er extra veel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl