De Schot Ryan Christie viert zijn treffer tegen Spanje

Schotland beukt zich langs Spanje, Kroatië klopt Kökcü's Turkije

Op een avond met zes EK-kwalificatiewedstrijden waren vooral de uitslagen in het Schotse Glasgow en het Turkse Bursa opmerkelijk. Schotland versloeg Spanje met 2-0. En Kroatië was op bezoek bij Turkije met 2-0 te sterk.

Door de zege gaan de Schotten aan de leiding in groep A, met zes punten uit twee wedstrijden. Spanje staat tweede. In groep D staat Kroatië bovenaan met een iets beter doelsaldo dan Wales, dat na een 1-0 thuiszege op Letland nog boven Turkije staat. In groep I wonnen Zwitserland en Roemenië allebei ook hun tweede duel en gaan samen aan de leiding.

• NOS
    De stand in groep A van de EK-kwalificatie
  • NOS
    De stand in groep D van de EK-kwalificatie
  • NOS
    De stand in groep I van de EK-kwalificatie

Het duel tussen Schotland en Spanje had voor rust bij vlagen meer weg van rugby dan voetbal. Vooruit geschreeuwd door zo'n 50.000 Schotten was de thuisploeg in Glasgow niet van plan ook maar één duel halfslachtig aan te gaan. Het was continu beuken. En daar hadden de Spanjaarden moeite mee.

Spanje, dat het precies van het tegenovergestelde moet hebben, namelijk van verzorgd positiespel, kwam wel toe aan het eigen spel en kreeg kansen maar in de laatste fase liep het zich steeds stuk op de Schotse defensie.

• EPA
    Hickey worstelt zich los
  • EPA
    McTominay en Tierney vieren een goal

Voor de Schotten maakte Scott McTominay al na zeven minuten de 1-0. Daarna had Spanje weer grotendeels de bal, de Schotten naar achter duwend, zoals dat eigenlijk het hele duel het geval was. Maar veel meer kansen dan de Schotten creëerden ze niet.

Puur op strijd en vechtlust kwam Schotland zo nu en dan ver op de helft van Spanje, waar het dan opnieuw oorlog maakte. Dat leidde vlot na rust ook tot de 2-0, opnieuw dankzij McTominay, zijn vierde doelpunt in twee duels.

Spanje bleef aanvallen, liet Barca-ster Gavi nog invallen, maar het leidde dankzij heldhaftig Schots verdedigen allemaal tot niets. Behalve een historische overwinning van Schotland op Spanje.

• EPA
    Kroatië viert een goal tegen Turkije
  • EPA
    Kramaric houdt Ozcan van de bal

Turkije had op eigen bodem minstens zo'n pijnlijke avond. Tegen Kroatië, de nummer drie van het afgelopen WK en Nations League-finalist, hadden de Turken in de beginfase nog de grootste kansen en enige kansen. Toch kwam Kroatië op voorsprong toen de bal na een scrimmage voor de voeten belandde van Mateo Kovacic.

Toen na ruim een half uur AC Milan-ster en aanvoerder Hakan Calhanoglu ook nog naar de kant moest met een blessure, zakte de moed nog verder weg.

Opnieuw Kovacic

Calhanoglu's vervanger Ismail Yuksek verspeelde enkele minuten later de bal op het middenveld, waarna de Kroaten er snel uit konden komen. De Turkse doelman Mert Gonuk redde in eerste instantie nog goed, maar was te laat bij de alerte Kovacic, die in de rebound zijn tweede van de avond binnen prikte.

Door de thuisnederlaag zakt Turkije, nadat het eerder al Armenië met 2-1 had verslagen, naar plek drie in de groep. Werk aan de winkel voor Orkun Kökcü, die twintig minuten voor tijd werd gewisseld.