Johan Remkes
NOS NieuwsAangepast

Johan Remkes krijgt Machiavelliprijs voor rol in stikstofcrisis

De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar Johan Remkes, heeft de jury bekendgemaakt. Hij krijgt de prijs voor zijn rol in de stikstofcrisis.

De Machiavelliprijs wordt uitgereikt voor de meest opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Remkes slaagde erin tijdens de stikstofcrisis een akkoord tot stand te brengen in een conflict dat muurvast leek te zitten.

Volgens het juryrapport weet Remkes "met een scherpe blik op de inhoud en tegelijk een warm gevoel voor het aanwezige sentiment mensen te binden en in beweging te brengen".

"De Remkes-factor, die gaat over communicatie", vervolgt het rapport. "Johan Remkes verbindt partijen en weet een vastgelopen dialoog weer op gang te brengen. Met oog voor de verschillen tussen de denkkaders in politiek Den Haag en de dagelijkse praktijk van de boeren."

Nuchtere opstelling

De jury prijst ook Remkes' heldere taalgebruik en nuchtere opstelling. "Met gezag zenden, maar ook ontvangen. Weten wanneer je moet praten, moet luisteren en wanneer je moet zwijgen. Dat alles is van cruciaal belang geweest om het stikstofdossier uit het slop te trekken. En om wanhopige boeren weer een beetje perspectief en vertrouwen te bieden."

Voorzitter Marja Wagenaar van Stichting Machiavelli reikt vanmiddag de prijs uit in Den Haag.

Het is de 34ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar ging de Machiavelliprijs naar weerman Gerrit Hiemstra voor het inzichtelijk maken van klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor een breed publiek. Het jaar daarvoor kregen viroloog Marion Koopmans en intensivist Diederik Gommers de prijs voor hun inzet om de wetenschappelijke kennis over het coronavirus toegankelijk te maken.

Johan Remkes presenteerde zijn rapport na maandenlang bemiddelen op 5 oktober:

Remkes presenteert aanbevelingen: 'De enige manier is natuurherstel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl