Heracles Almelo juicht

Heracles Almelo wint weer eens, kijkt naar beneden en ziet dat het goed zit

Almelo kon vrijdagavond eindelijk weer eens juichen. Heracles had al drie duels op rij niet gewonnen en was daardoor koploper PEC Zwolle uit het oog verloren, maar thuis tegen Jong Utrecht ging het volkomen vanzelf. Met een eindstand van 6-1 bleef de beloften van Utrecht weinig bespaard.

Na ruim een halfuur stond het in Almelo al 4-0, dankzij goals van Nikolai Laursen, Justin Hoogma, Anas Ouahim en Emil Hansson. De goal van Mees Rijks maakte voor de jongelui uit Utrecht wat goed, maar met twee doelpunten van de Duitse invaller aan Almelose zijde Lasse Wehmeyer werd de resterende hoop van Utrecht weggevaagd.

Heracles Almelo viert feest

Door de zege is het gat met koploper PEC Zwolle teruggebracht tot zes punten. De nummers één en twee uit de eerste divisie promoveren direct naar de eredivisie. En dus zal Heracles Almelo ook naar beneden kijken.

En dat uitzicht is geruststellend, zeker omdat de nummers drie, vier en vijf punten verspeelden, waardoor het gat met de eerste achtervolger nu acht punten is.

Nummer drie, vier en vijf verliezen

FC Eindhoven won vorige week nog knap van Heracles, maar leed vrijdagavond in Dordrecht een pijnlijke nederlaag. De nummer drie kwam op bezoek bij FC Dordrecht al vroeg in de problemen door een goal van Pepijn Doesburg.

Vlak voor rust werd de avond nog zuurder toen Tidjany Touré de bal in de bovenhoek krulde. Na rust tikte de Fransman ook de derde binnen. Invaller Mauro Savastano vervolmaakte de vernedering, door in de blessuretijd de 4-0 binnen te schieten.

Chabral viert zijn 3-0

Nummer vier Almere City verloor intussen met 2-1 van Jong PSV. De beloften uit Eindhoven kwamen door een schitterende lob van Jason van Duiven binnen een halfuur op voorsprong.

Almere had voor rust op gelijke hoogte moeten komen - het kreeg een aantal enorme kansen en een bal werd van de lijn gered - maar dat lukte niet. De ploeg van Alex Pastoor bleef na rust aanvallen, maar halverwege de tweede helft profiteerde Van Duiven van geklungel in de Almeerse defensie. De 17-jarige spits maakte de bal behendig vrij en tikte rustig de 2-0 binnen.

De uit een penalty door Lance Duijvestijn binnengeschoten 2-1 leidde nog een slotoffensief in, maar dat leverde niets op.

Van Duiven viert zijn 1-0 met de reservebank

In Alkmaar ging nummer vijf VVV-Venlo in een spektakelstuk met 4-3 ten onder tegen Jong AZ. Mexx Meerdink, de zoon van oud-international Martijn Meerdink, was met twee goals belangrijk voor de thuisploeg. Hij zette de beloften van AZ na vijf minuten op voorsprong en maakte net zo snel na rust de 3-1.

De Limburgers lieten zich voor rust behoorlijk aftroeven en eigenlijk haalde alleen Nick Venema enigszins zijn niveau. Hij maakte voor rust nog de aansluitende 2-1 en na rust de aansluitende 3-2. Ro-Zangelo Daal besliste de wedstrijd in blessuretijd (4-2), waarna de 4-3 van Rick Ketting in de achtste minuut van de blessuretijd gevaarlijker aanvoelde dan hij was.

Verheydt kreeg in de blessuretijd een rode kaart

In Den Haag voltrok zich intussen een gevecht tussen twee van naam grote clubs: ADO Den Haag en NAC. De Haagse ploeg van Dick Advocaat won, met 2-1, dankzij goals van Jordy Wehrmann en een eigen doelpunt van Tijs Velthuis.

Door de 2-1 van Odyssee Velanas werd het nog een verhit Haags kwartiertje, waarin ADO-spits Thomas Verheydt een directe rode kaart kreeg wegens een te fel en met gestrekt been inkomen. Zo verloor ADO dus zijn spits, maar won het drie punten, waardoor de ploeg nu zes wedstrijden ongeslagen is.

Zoon bondscoach bekogeld

In Doetinchem werd De Graafschap-Telstar bij een 1-0 voorsprong voor de bezoekers stilgelegd, omdat Telstar-doelman Ronald Koeman junior werd bekogeld vanaf de tribune en op het hoofd werd geraakt. De wedstrijd werd enkele minuten later uitgespeeld. Jonathan Mulder maakte de enige goal van de wedstrijd.