Na veertien shoot-outs hebben Duitse hockeyers wereldtitel binnen, België baalt

Duitse hockeyers pakken eindelijk weer eens WK-titel

De Duitse hockeymannen zijn voor het eerst sinds 2006 wereldkampioen geworden. Na een zinderende finale, waarin het na reguliere speeltijd 3-3 stond, bracht een lange shoot-outreeks (veertien pogingen) de beslissing.

Duitsland won daarin met 5-4 van de Belgen, die hun wereldtitel daardoor niet prolongeerden.

Eerder op de dag hadden de Nederlandse hockeyers beslag gelegd op de derde plek van dit WK in India. In de wedstrijd om het brons was Oranje met 3-1 te sterk voor Australië.

Duitsland viert het winnen van de wereldtitel

België leek al in het eerste kwart het verschil te maken. Na negen minuten plukte Florent van Aubel de bal subtiel uit de lucht, waarna de speler van Pinoké uit de stuit hard raak schoot (0-1). Luttele minuten later stond Tanguy Cosyns op de goede plek, waardoor hij de bal alleen maar binnen hoefde te tikken (0-2).

Opnieuw een achterstand

De twee goals van België zorgden ervoor dat Duitsland voor de derde keer op rij op een 2-0 achterstand kwam dit WK. Tegen Engeland (kwartfinale) en Australië (halve finale) liep het voor de Duitsers goed af en dus begonnen ze vol vertrouwen opnieuw aan een inhaalslag.

De aansluitingstreffer kon al vroeg in het tweede kwart gemaakt worden. Tom Grambusch legde aan voor een strafbal, maar hij scoorde niet. Zijn inzet werd knap gekeerd door de uitblinkende Belgische doelman Vincent Vanasch.

Vlak voor rust lukte het Duitsland wel om de marge te verkleinen. Na een variant uit een strafcorner wist Niklas Wellen de bal met een indrukwekkend staaltje techniek in de goal te krijgen (1-2).

De uitblinkende Belgische keeper Vincent Vanasch stopt de strafbal van Tom Grambusch (niet op foto)

Na de rust werd de nieuwe comeback voltooid. Gonzalo Peillat schoot raak na een strafcorner (2-2). Het werd zeven minuten later nog gekker, hoewel het verdiend was. Mats Grambusch haalde schuin voor de goal uit en wist, in tegenstelling tot zijn broer, de Belgische keeper wel te passeren (3-2).

Shoot-outs

De Belgen, die na rust weinig meer in de melk te brokkelen hadden, wisten er nog wel een slotoffensief en een doelpunt uit te persen. De Nederlandse videoscheidsrechter kende de Belgen een strafcorner toe, die binnen werd gesleept door Tom Boon (3-3).

En dus moesten shoot-outs de beslissing brengen. Ook daarin was het een nek-aan-nekrace. Pas na veertien shoot-outs (5-4) trokken de Duitsers aan het langste eind.