Marc Angel is een van de nieuwe vicevoorzitters van het Europees Parlement in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Angel volgt van corruptie beschuldigde Kaili op als vicevoorzitter EP

Marc Angel is tot vicevoorzitter van het Europees Parlement gekozen als de opvolger van de wegens corruptie geschorste Eva Kaili.

De 59-jarige Angel zit sinds 2019 in het Europees Parlement. Hij had vandaag twee stemrondes nodig om een meerderheid te krijgen.

Angel is lid van de sociaaldemocratische fractie, waar de PvdA ook deel van uitmaakt. Hij is nu een van de veertien vicevoorzitters die het Europees Parlement rijk is.

Corruptieschandaal

De Griekse sociaaldemocraat Kaili werd begin december vorig jaar opgepakt op beschuldiging van corruptie en witwassen.

De arrestatie bracht een groter corruptieschandaal binnen het parlement aan het licht. Het federaal parket in België doet volop onderzoek. Gisteravond werd duidelijk dat het Italiaanse parlementslid Pier Antonio Panzeri, die wordt gezien als de spilfiguur, meewerkt in ruil voor strafvermindering.

Het onderzoek naar corruptie loopt al even. Justitie in België verdenkt Qatar en Marokko van omkoping in het Europees Parlement. Volgens het federaal parket probeert Qatar met behulp van grote sommen geld de economische en politieke besluiten van het parlement te beïnvloeden. Beide landen ontkennen.

Aanpak corruptie

Voorzitter Roberta Metsola heeft aangekondigd alles in werk te zullen stellen om corruptie binnen het parlement tegen te gaan. Zo ligt er een voorstel dat parlementsleden die stoppen met hun werk een jaar lang geen lobbywerk mogen doen en dat zij na hun vertrek geen permanente toegangspas meer mogen krijgen.

Een speciale werkgroep moet zo snel mogelijk aan de slag gaan om met de voorgenomen maatregelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl