Duitse politie bij een huis in Berlijn waar een van de invallen werd gedaan
NOS NieuwsAangepast

Duitse rechtsextremisten opgepakt die parlement wilden bestormen

In Duitsland zijn 25 leden en aanhangers van een extreemrechtse beweging opgepakt. Volgens de Duitse justitie waren zij van plan om gewapend het Duitse parlement te bestormen.

Op meer dan honderd locaties in het hele land werden invallen gedaan. Het is een van de grootste anti-terrorismeacties in jaren.

In totaal zijn er 52 verdachten. De operatie is gericht tegen de zogeheten Reichsbürger. Die erkennen de Bondsrepubliek Duitsland niet en vinden dat Duitse wetten niet op hen van toepassing zijn. Ook weigeren veel Reichsbürger belastingen en boetes te betalen.

Beelden van enkele invallen in Berlijn:

Rechtsextremisten opgepakt op ruim 100 plaatsen in Duitsland

Ze noemen zich zo, omdat ze de huidige Duitse grenzen niet erkennen, die door de geallieerden zijn opgelegd. Reichsbürger zijn van mening dat de grenzen van het Duitse Rijk van voor de Tweede Wereldoorlog nog gelden. Daarbij wordt gedacht aan de grenzen van 1937 of zelfs de grenzen bij het ontstaan van het Duitse Keizerrijk, in 1871, toen Duitsland nog aanzienlijk groter was dan in 1937.

In beide jaren hoorden grote delen van het huidige Polen bij Duitsland, evenals bijvoorbeeld Oost-Pruisen, dat in 1945 werd verdeeld tussen Polen en de Sovjet-Unie. Na de Eerste Wereldoorlog verloor Duitsland onder meer Elzas-Lotharingen aan Frankrijk en het noorden van Sleeswijk-Holstein aan Denemarken.

22 arrestanten worden verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De drie anderen, onder wie iemand met een Russisch paspoort, worden ervan verdacht die organisatie te steunen. Ook in Oostenrijk en Italië zijn in verband met het onderzoek aanhoudingen verricht.

Volgens Der Spiegel heeft de groep getraind met wapens en ondergronds de omverwerping van het Duitse parlement gepland.

Deutsche Welle schrijft dat de Reichsbürger-beweging volgens Duitse inlichtingen zo'n 19.000 aanhangers heeft. 950 van hen worden gezien als rechts- extremisten en duizend van hen hebben een wapenvergunning. Ook zijn veel leden antisemitisch.

Situatie in Nederland

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten dat de dreiging van rechtsextremistische groepen in Nederland echt anders is dan in Duitsland. "Hier zijn de groepen klein en weinig georganiseerd. Ze kennen onderlinge spanningen en weinig leiderschap. Er zijn geen aanwijzingen dat zij op dit moment bezig zijn met het plannen van aanslagen."

Minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid zegt dat de politie en veiligheidsdiensten alert zijn op rechtsextremisme en anti-overheidsextremisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl