NOS Nieuws

Wekdienst 26/11: Protest tegen gaswinning Ternaard • Congressen FvD en CU

Goedemorgen! ChristenUnie en Forum voor Democratie kijken vandaag op hun congressen vooruit naar de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar, en in Friesland wordt geprotesteerd tegen gaswinning door de NAM en Shell.

Eerst het weer: vanochtend schijnt geregeld de zon, later neemt de bewolking toe. Vanmiddag blijft het op de meeste plaatsen droog en het wordt niet warmer dan 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Veel politiek: de ChristenUnie houdt zijn congres in Amersfoort en Forum voor Democratie doet hetzelfde in Zaandam. Beide partijen zullen vooral vooruitkijken naar de Provinciale Statenverkiezingen volgend jaar maart.
  • Bij Holwerd, in Friesland, is een protest van onder andere de Waddenvereniging en Milieudefensie. Zij willen niet dat de NAM en Shell aardgas gaan winnen onder de bodem bij Ternaard.
  • In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is een demonstratie tegen premier Orbán, die met de Europese Commissie in de clinch ligt over Europees steungeld en corruptie in zijn land. Er worden zo'n 100.000 mensen verwacht.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse telecom- en mediatoezichthouder FCC heeft de verkoop en import van telecommunicatieapparatuur van het Chinese Huawei verboden. Het bedrijf zou een onaanvaardbaar risico vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

Van nog vier andere Chinese bedrijven wordt de verkoop en import verboden. Hierbij gaat het om Hikvision en Dahua Technology, die slimme camera's produceren. Ook telecomconcern ZTE mag niet meer in de VS opereren, net als de fabrikant van radiosystemen Hytera.

Vanwege angst voor spionage door China proberen de VS al langer op te treden tegen technologiebedrijven uit dit land. De vijf genoemde bedrijven stonden al langer op een lijst om geweerd te worden. Gisteren nam de FCC een definitief besluit daarover.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Zo'n 2500 mensen hebben op het strand van Bondi Beach bij de Australische stad Sydney samen naakt geposeerd voor een fotoshoot. De Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick wil met de foto's aandacht vragen voor huidkanker. Het aantal mensen dat meedeed aan de shoot vertegenwoordigt de ruim 2000 mensen die in Australië jaarlijks sterven als gevolg van de ziekte.

Om de foto's te maken, moest de wet tijdelijk worden gewijzigd: normaal gesproken is het verboden om naakt rond te lopen op Bondi Beach.

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl