Minister Jetten tijdens energieraad in juli
NOS Nieuws

Bijna geen EU-land tevreden met torenhoog prijsplafond op gas

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

De ministers van Energie praten vandaag in Brussel weer over een prijsplafond op gas. Na een jaar van eindeloze discussies over het invoeren van een maximum inkoopprijs van gas, kwam de Europese Commissie deze week voor het eerst met een concreet voorstel. Maar zowel voorstanders als tegenstanders zien er niks in.

Volgens het voorstel van de commissie wordt de inkoopprijs op gas pas vastgesteld als deze minstens twee weken hoger is dan 275 euro per megawattuur. Ook moet de prijs voor gas 10 dagen hoger liggen dan de prijs voor vloeibaar gas (lng). Het plafond ligt hiermee zo hoog dat de EU hem zelfs afgelopen zomer niet zou hebben kunnen inzetten. Toen lag de gasprijs slechts een week boven de 275 euro per megawattuur.

'Te zwak'

Het is dan ook geen verrassing dat voorstanders van het prijsplafond, zoals België en Italië, het voorstel van de commissie veel te zwak vinden. Maar ook veel tegenstanders zien het niet zitten. Gekscherend wordt er in diplomatieke kringen gezegd dat als alle EU-landen het voorstel van de Commissie slecht vinden, het wel het beste compromis moet zijn.

In de wandelgangen wordt erkend dat de Europese Commissie in een moeilijke positie is gebracht. Zestien landen zijn sterk voorstander van een prijsplafond en hebben de commissie meerdere keren gevraagd met een wetsvoorstel te komen. De tegenstanders, waaronder Nederland en Duitsland, wilden absoluut niet dat een dergelijk plafond de leveringszekerheid van gas op het spel zou zetten en de energiemarkt onherstelbaar zou veranderen. Dat moest allemaal samenkomen in één plan.

Blokkade op andere voorstellen

Tinne Van der Straeten, de Belgische minister van Energie, zegt dat het voorstel waarschijnlijk helemaal niet zal werken. Ze gaat vandaag dan ook met gestrekt been het gesprek in. Van der Straeten dreigt zelfs de andere voorstellen waar de landen het wel over eens zijn, zoals de gezamenlijke gasinkoop, te blokkeren. "We zullen over niks beslissen zolang we niet over alle voorstellen een besluit nemen."

"Ik zou het jammer vinden als er vandaag geen akkoord komt op het gezamenlijk inkopen en meer solidariteit", zegt minister Jetten in reactie op zijn Belgische collega. "De verschillen tussen de landen zijn echt heel groot. Iedereen worstelt met de hoge energieprijzen."

Voorafgaand aan de raad van energieministers zei Eurocommissaris Simson dat ze hoopt dat de landen eruit komen. Toch is de verwachting niet dat de ministers het vandaag eens worden. Het zal waarschijnlijk volgende maand weer onderwerp van gesprek worden wanneer de energieministers weer bij elkaar komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl