NOS Nieuws

Theranos-oprichter Elizabeth Holmes krijgt celstraf van ruim elf jaar

Elizabeth Holmes, de oprichter van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos, moet een celstraf uitzitten van 135 maanden cel (ruim 11 jaar) voor investeringsfraude.

Holmes werd na een rechtszaak van drie maanden in januari al veroordeeld door een jury, maar kreeg vandaag pas de straf te horen van de rechter. Ze stond aan het roer van het biotechnische bedrijf Theranos en werd gezien als een van de grootste selfmade miljardairs. Wat begon als een veelbelovende startup werd een van de grootste fraudezaken van deze eeuw.

OM had vijftien jaar geëist

De advocaten van Holmes vroegen om een straf van hooguit 18 maanden huisarrest en een taakstraf. De uiteindelijke straf komt echter meer in de buurt van wat het Amerikaanse Openbare Ministerie had geëist: vijftien jaar.

De rechter zei in zijn oordeel onder meer dat Theranos verwoest werd "door verkeerde voorstellingen, overmoed en duidelijke leugens". Een duidelijk aangeslagen Holmes zei tegen de rechter dat ze verantwoordelijkheid aanvaardt voor haar daden. "Ik heb met iedere vezel in mijn lijf spijt van mijn falen", zei ze.

Bedrijf trok aandacht van veel investeerders

In 2003 richtte Holmes het bedrijf op, toen ze negentien jaar oud was. Ze ontwikkelde in Silicon Valley een test waarbij ten onrechte werd geclaimd dat gebruikers met enkele druppels bloed een compleet medisch rapport zouden krijgen. Ook zou de test zelfs voorspellen welke ziektes mensen op latere leeftijd zouden krijgen.

Het leek een doorbraak in de medische wereld en trok de aandacht (en het geld) van veel investeerders. Onder anderen mediamagnaat Rupert Murdoch en Amerikaanse oud-ministers Betsy DeVos en Henry Kissinger staken vele miljoenen in het bedrijf.

Bedrijf was op hoogtepunt 9 miljard dollar waard

Op het hoogtepunt was Theranos zo'n 9 miljard dollar waard, tot het kaartenhuis ineenstortte omdat het bleek te gaan om oplichting. Investeerders waren voor honderden miljoenen het schip ingegaan.

De technologie die Theranos naar eigen zeggen had ontwikkeld was eigenlijk een conventionele bloedtest. Ook bleken lang niet alle testen te worden uitgevoerd op Theranos-machines, maar op machines van concurrent Siemens. In 2015 werd Holmes ontmaskerd. Uiteindelijk werd het hele bedrijf in 2018 opgedoekt. Holmes' verhaal werd verfilmd in de serie The Dropout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl