In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Persfotograaf heeft niks te maken met nazivlag bij Stroe

Een persfotograaf van een fotopersbureau in Gelderland heeft niks te maken met een nazivlag die in augustus langs de A1 bij Stroe hing. Dat concludeert de politie na onderzoek. De fotograaf werd er op sociale media van beschuldigd de vlag zelf te hebben opgehangen.

Hij was onderweg naar een andere brand, toen hij de bermbrand zag en een vlag met een hakenkruis die daarnaast hing. Daarvan maakte hij foto's. Na het publiceren ervan werd de eigenaar van het fotopersbureau meermaals bedreigd.

Via de data in het fotobestand en P2000-meldingen achterhaalden mensen dat de foto zou zijn gemaakt nog voordat de hulpdiensten waren ingelicht. Op sociale media ontstonden daarna geruchten dat de fotograaf de vlag zelf had opgehangen.

De eigenaar van het bureau, Roland Heitink, deed aangifte van de bedreigingen. Hij zei eerder dat de fotograaf de verkeerde instellingen op zijn toestel had toen de foto langs de A1 werd gemaakt.

Niet betrokken bij incident

De politie laat aan Omroep Gelderland weten dat uit onderzoek is gebleken dat de fotograaf alleen verslag heeft gedaan van het incident en er niet bij betrokken was. Wie dan wel verantwoordelijk was, weet de politie niet. Ook heeft onderzoek naar de bedreigingen aan het adres van het fotopersbureau niks opgeleverd. Er is niemand aangehouden.

Heitink reageert opgelucht. "Het is fijn dat de politie dit naar buiten brengt en uitsluit dat wij erbij betrokken waren", zegt hij. "Het is ook de 101 procent bevestiging dat wij het echt niet zijn. Bij buitenstaanders die nog twijfels hadden, is die twijfel weggenomen."

Advertentie via Ster.nl