NOS Nieuws

'Voedselindustrie sterk onder druk door energiekosten'

Een groeiend aantal Nederlandse voedselproducenten ziet het voortbestaan van het bedrijf in gevaar komen door de gestegen energiekosten. Dat zegt de brancheorganisatie FNLI, die zich grote zorgen maakt.

Steeds meer bedrijven krijgen nu te maken met flexibele energiecontracten en daardoor komt de stijging van de energiekosten volgens de FNLI in een stroomversnelling. Onder meer bakkerijen en makers van groentenconserven hebben te maken met fors hogere kosten.

Volgens onderzoek van ING zijn voedselproducenten dit jaar gemiddeld 7,5 procent van hun kosten kwijt aan energie en was dat in 2020 nog maar 1,5 procent. "En wij zien uitschieters waar de energiekosten inmiddels zo'n 30 tot 40 procent van de kostprijs uitmaken", zegt Cees-Jan Adema, directeur van FNLI.

Eerlijke concurrentie

Adema roept de overheid op om snel met steunmaatregelen te komen, ook om eerlijke concurrentie met buitenlandse bedrijven te behouden. "We zien landen om ons heen snel steunmaatregelen optuigen. Nederlandse producenten komen daardoor op achterstand. Soortgelijke producten uit het buitenland worden goedkoper."

Volgens de brancheorganisatie hebben veel producenten een deel van de gestegen kosten voor eigen rekening genomen en kunnen ze hogere kosten vaak niet nog meer doorberekenen.

Op Prinsjesdag zei het kabinet al bezig te zijn met steun voor bedrijven. Zo wordt er een specifiek pakket uitgewerkt met ondersteuning voor kleine en middelgrote bedrijven die veel energie gebruiken. Ook wil het kabinet helpen met verduurzaming van bedrijven. Hoe die steun er precies uit komt te zien is nog onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl