Fortuna Sittard verslaat tien Volendammers met elf 'buitenlanders'

Fortuna Sittard heeft door een 2-0 overwinning op FC Volendam voor het eerst dit seizoen de degradatieplaatsen verlaten in de eredivisie.

De Limburgers, die hun eerste vijf eredivisieduels verloren, maar zeven punten uit de laatste drie duels pakten, staan nu veertiende. Volendam zakt door de nederlaag naar de zestiende plaats.

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - FC Volendam

Fortuna begon de wedstrijd met elf 'buitenlandse' spelers en was daarmee de tweede club in de geschiedenis van de eredivisie die zonder Nederlanders startte, na NEC in 2016.

Het is wel zo dat Oguzhan Özyakup is geboren in Zaandam en Deroy Duarte in Rotterdam, maar omdat zij interlands speelden voor Turkije en Kaapverdië gelden zij als voetbal-Turk en -Kaapverdiaan.

Er zaten zeven Nederlandse spelers op de reservebank, die geen van allen mochten invallen.

Minuut stilte

Het duel begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de stadionramp in Indonesië.

Voor het duel tussen Fortuna Sittard en FC Volendam werd een minuut stilte in acht gehouden

De elf buitenlanders in Limburgse dienst begonnen uitstekend aan de wedstrijd. Volendam kwam er niet aan te pas en bood Fortuna de nodige kansen door telkens in de fout te gaan bij het slordige en nonchalante uitverdedigen.

Het eerste half uur kwam Volendam nog zonder kleerscheuren door, maar toen was het alsnog raak. Úmaro Embaló, een 21-jarige Portugees uit de jeugd van Benfica die voor het eerst in de basis stond, haalde vanuit stand prachtig uit en krulde de bal in de kruising (1-0).

Rode kaart

Kort daarop kreeg Volendam eindelijk zijn eerste kans - Fortuna-keeper Ivor Pandur bracht redding op een schot van Gaetano Oristanio - maar vervolgens brak er nog meer rampspoed los voor de ploeg van trainer Wim Jonk.

Bilal Ould-Chikh plantte na een luchtduel de onderkant van zijn schoen op het bovenbeen van George Cox en kreeg na tussenkomst van de VAR de rode kaart gepresenteerd van scheidsrechter Dennis Higler.

Vlak voor rust deelde Fortuna de volgende dreun uit aan de tien Volendammers. Ivo Pinto stuurde twee Volendammers het bos in en de voorzet van de Portugees werd binnengetikt door Özyakup: 2-0.

Özyakup looft 'hele goede trainer' en Jonk heeft twijfels bij rode kaart

In de tweede helft ging Fortuna op zoek naar meer goals en kon het Volendamse tiental niet meer doen dan tegenhouden, op één onverwachte en gemiste kans van Robert Mühren na.

Het zit Yilmaz niet mee

Bij Fortuna was Burak Yilmaz actief en dominant als altijd, maar de aanvoerder had geen gelukkige dag. In de 53ste minuut omspeelde hij doelman Filip Stankovic maar raakte hij de paal. Een paar minuten later schoot Yilmaz vanuit kansrijke positie in het zijnet.

Ook bood Yilmaz met een pass Iñigo Córdoba een kans, maar de Spanjaard knalde op de lat. Een klein kwartier voor tijd gaf Yilmaz de bal voor met twee ploeggenoten voor de doellijn, maar beiden misten de bal.

Burak Yilmaz was actief en dominant als altijd, maar weinig gelukkig

In de laatste minuut stond Yilmaz nog klaar om een strafschop te nemen, maar ook dat feestje ging niet door: de VAR constateerde dat de overtreding net buiten het strafschopgebied had plaatsgevonden.

Het mocht de pret niet drukken: Fortuna boekte onder trainer Julio Velázquez zijn tweede zege op rij.