NOS Nieuws

Canadese provincies worstelen met status nationale herdenkingsdag

Canada viert vandaag de tweede editie van de Nationale Dag van Waarheid en Verzoening. Op deze dag wordt het leed herdacht dat de inheemse bevolking is aangedaan. Hoewel de overheid de herdenkingsdag tot een wettelijke feestdag heeft uitgeroepen, wordt dat niet door alle provincies gehonoreerd.

Een wettelijke feestdag houdt in dat werknemers een vrije dag krijgen zonder hiervoor onbetaald verlof op te hoeven nemen. Hoewel alle provincies de herdenkingsdag erkennen, is het in slechts vier van de dertien provincies en territoria een wettelijke feestdag.

Discussie

Canada is een federale staat, waarbij de bestuurlijke macht verdeeld is tussen de nationale en regionale overheden. De provincies en territoria hebben hun eigen regionale overheid met een eigen premier. De nationale overheid laat de regionale overheden zelf beslissen over het instellen van een officiële feestdag voor het herdenken van de inheemse slachtoffers.

De provincies worstelen met de invulling van de nationale dag. Zo stemden parlementsleden in de provincie Manitoba gisteren nog over de wettelijke status van de herdenkingsdag, minder dan een etmaal voor de herdenking.

Het voorstel haalde het niet. Wel droegen meerdere parlementsleden een oranje shirt tijdens de stemming, ook als ze tegen stemden. Het oranje shirt met vaak de tekst "elk kind doet er toe" is een symbool geworden van steun aan de inheemse bevolking.

"Ik vraag me af waarom de premier een oranje shirt draagt," zei Wab Kinew van oppositiepartij NDP in het parlement van Manitoba. "In het bijzonder wil ik weten waarom de premier een oranje shirt droeg, terwijl ze eerder vandaag tegen het voorstel om Orange Shirt Day een officiële feestdag te maken stemde?"

'Instandhouding kolonialisme'

Reg Helwer, de Minister van Arbeid, Consumentenbescherming en Overheidsdiensten van Manitoba, liet het parlement weten dat de provincie wel van plan is de feestdag een officiële feestdag te maken, maar dat er nog niet voldoende overlegd was met de inheemse bevolking zelf. Het nu al instellen van een wettelijke feestdag zou daarom kolonialisme in stand houden, volgens de minister.

Hoewel de meerderheid van de bevolking vandaag dus geen vrije dag heeft, zijn er door het hele land activiteiten om stil te staan bij de slachtoffers van de geforceerde uithuisplaatsingen van inheemse kinderen. Zo waren er verschillende traditionele zonsopgangsceremonies:

Ook de voortgang op de andere aanbevelingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie gaat langzaam, meldt CBC news. Zeven jaar na het verschijnen van het rapport van de commissie is slechts aan 10 procent van de aanbevelingen gehoor gegeven, volgens de monitor van de CBC.

Ook inheemse leiders zijn gefrustreerd door het langzame proces. Eerder deze maand uitte een aantal van hen hun frustratie over het gemak waarmee er een Elizabeth Day werd afgekondigd na het overlijden van koningin Elizabeth. Canada hoort bij het Britse Gemenebest.

"Het is een teleurstelling en ik denk dat het raciale vooringenomenheid laat zien," zei inheems leider Ross Perley van de Neqotkuk First Nation tegen CBC News. "Duizenden kinderen werden vermoord en duizenden overlevenden leven nu nog. En wij kunnen hier geen vrije dag hebben om ze te herdenken?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl