In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Achttien jaar cel voor dodelijke schietpartij in Huissen

De man (33) die vorig jaar in zijn woonplaats Huissen een man doodschoot en een andere man verwondde, moet achttien jaar de gevangenis in. Het Openbaar Ministerie eiste ook tbs met dwangverpleging, maar de rechtbank gaat daar niet in mee, meldt Omroep Gelderland.

Het dodelijke slachtoffer was de 48-jarige oom van zijn toenmalige vriendin. Het andere slachtoffer, dat ook door kogels werd geraakt maar dat overleefde, was haar stiefvader. Na de schietpartij vluchtte de dader, Rico P., het dak van zijn huis op met een wapen in zijn hand. Het kostte de gealarmeerde politie uren om hem daarvan af te krijgen. De man was naar eigen zeggen zwaar verslaafd en gebruikte elke dag speed.

Behalve aan doodslag is de Huissenaar ook schuldig bevonden aan het bezit van een enorm wapenarsenaal: in zijn huis werden pistolen, messen en boksbeugels gevonden. Ook is hij schuldig aan mishandeling van zijn toenmalige vriendin en het bedreigen van een politieman.

Worsteling

De oom en stiefvader van de vriendin waren vorig jaar augustus naar het huis van de Huissenaar gegaan om hem te vertellen dat hij moest vertrekken. De woning stond op naam van de vrouw. Zij wilde de relatie verbreken, omdat ze volgens haar voor de zoveelste keer door hem was mishandeld.

Toen de twee binnen waren, trok Rico een wapen en volgens hem ging het bij een worsteling per ongeluk af. Volgens de stiefvader schoot de Huissenaar gericht op het hoofd van haar oom, toen die bukte om een telefoon op te rapen die Rico hem uit de handen had geslagen.

De stiefvader sloeg op de vlucht en werd ook beschoten. Hij raakte slechts lichtgewond door een schampschot. De schutter erkende twee weken geleden, tijdens de zitting, dat hij op de vluchtende stiefvader had geschoten. Hij beweerde ook dat alles "een groot ongeluk" was geweest. Door het gebruik van speed zou hij waanideeën hebben gehad.

Doorgeladen vuurwapens

De rechtbank meent dat vaststaat dat Rico opzettelijk op de mannen schoot. Hij was daarna op het dak van zijn huis geklommen, met twee doorgeladen vuurwapens. Hij richtte op een agent en vroeg de politie hem ook dood te schieten.

Het Openbaar Ministerie had zeventien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank zei op dit moment geen aanwijzingen te hebben dat er een grote kans op herhaling bestaat.

De rechtbank acht het niet verantwoord om de man na zijn gevangenisstraf zonder enig toezicht te laten terugkeren in de maatschappij. De rechtbank legt daarom een maatregel op waarmee aan het einde van zijn detentie alsnog bepaald kan worden of behandeling van de man nodig is.

Advertentie via Ster.nl