Een eerdere betoging in Brussel
NOS Nieuws

Duizenden betogers de straat op in Brussel voor meer koopkracht

In Brussel zijn zo'n 10.000 mensen de straat op gegaan omdat ze meer koopkracht willen. De demonstraten eisen betaalbare energie en willen dat de huurprijzen niet geïndexeerd worden.

Voor het hoofdkantoor van werkgeversorganisatie Verbond van Belgische Ondernemingen werd de sfeer even grimmig, meldt de Vlaamse omroep VRT. Demonstranten gooiden met rookbommen en eieren naar het gebouw, waardoor een van de ruiten brak, maar grote rellen en vernielingen bleven uit.

De protesten zijn georganiseerd door de vakbonden. "Zelfs een basisproduct zoals voedsel is 5 tot 10 procent duurder geworden, de koopkracht moet omhoog", stelt Miranda Ulens van van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) tegenover de VRT.

De betogers eisen ook hogere lonen bij particuliere werkgevers. In de zogeheten 'loonnormwet' is vastgelegd dat lonen ieder jaar met een maximum kunnen stijgen. De betogers willen dat dat wordt verhoogd.

Akkoord energiesteun

Vorige week bereikte de regering een akkoord over energiesteun voor de maanden november en december. In die periode krijgen de Belgen met een variabel contract, afgesloten na oktober 2021, een tegemoetkoming voor de gas- en elektriciteitsrekening.

Dat geldt overigens niet voor de burgers met een sociaal tarief, een verlaagd energietarief voor mensen met een laag inkomen. De vakbonden willen overigens dat dat wordt uitgebreid.

Bedrijven en zelfstandigen krijgen een verlaging van de accijnzen op gas en elektriciteit tot januari volgend jaar.

'Burgers worden gewurgd'

De vakbonden vinden dat de "burgers worden gewurgd" door de gestegen prijzen voor het levensonderhoud. De maatregelen die de overheid nu heeft genomen zijn volgens hen niet genoeg om mensen uit de brand te helpen. "We zitten op het bot. Het is niet dat we niet willen betalen. Het is dat we niet meer kunnen betalen", zegt Thierry Bodson van vakbond ABVV.

Omdat er veel chauffeurs meededen met de demonstraties ontstond er hinder voor het openbaar vervoer in onder meer de Brussel, Antwerpen en de regio Limburg. Daarnaast wordt in negen Brusselse gemeenten het vuil niet opgehaald. Inwoners is gevraagd hun afvalzakken weer binnen te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl