NOS Nieuws

Wekdienst 9/9: Toespraak Charles na overlijden Elizabeth • Geen NS-treinen door staking

Goedemorgen! Vanwege het overlijden van zijn moeder, koningin Elizabeth II, spreekt de Britse koning Charles het land toe. En voor de slachtoffers van een dodelijk ongeluk in Oud-Gastel wordt een erehaag gevormd.

We beginnen met het weer: nu en dan zon, maar geleidelijk ook weer buien, sommige met onweer. Het wordt 19 of 20 graden bij een matige tot vrij krachtige zuidelijke wind. Morgen nog wisselvallig, daarna droog en perioden met zon. Maxima dan tussen 22 en 24 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In het Verenigd Koninkrijk staat de volledige dag in het teken van het overlijden van koningin Elizabeth II. Een van de dingen die staan te gebeuren, is een toespraak van koning Charles III. In dit artikel staat wat er vandaag nog meer op de planning staat.
  • Voor de slachtoffers van een dodelijk auto-ongeluk in Oud Gastel wordt, op verzoek van de familie, een erehaag gevormd. Bij het ongeval kwamen vorige week een moeder, haar dochter en zoon om het leven. Ook een andere inzittende van de auto overleefde het ongeluk niet.
  • De rechtbank in Wenen gaat opnieuw bekijken of wintersporters, die begin 2020 corona opliepen in de Oostenrijkse plaats Ischgl, compensatie krijgen. Een Duitser houdt de Oostenrijkse staat verantwoordelijk voor zijn coronabesmetting en wil geld zien. Eerder was een rechtszaak aangespannen door de nabestaanden van een man die in Ischgl corona opliep en overleed.

Wat heb je gemist?

Vandaag rijden in het hele land geen NS-treinen vanwege een staking onder het personeel in het westen en noordwesten. Omdat het actiegebied groot is, zegt NS geen andere keuze te hebben dan de treinen in het hele land niet te laten rijden om zo chaos te voorkomen.

NS probeert Schiphol per trein bereikbaar te houden via het traject Utrecht Centraal-Amsterdam Zuid-Schiphol Airport. Tot 20.00 uur rijdt op dat traject vier keer per uur een trein in beide richtingen, vanaf 20.00 uur twee treinen per uur en vanaf 00.00 één trein.

In Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel leggen vandaag ook medewerkers van het streekvervoer het werk neer voor een betere cao.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Dode bij steekincident Vlissingen, verdachte aangehouden: Bij een steekincident in Vlissingen is een man om het leven gekomen. Kort daarna werd een verdachte aangehouden. De steekpartij gebeurde even na 22.30 uur op het Bellamypark, een plein in Vlissingen. Hulpdiensten werden opgeroepen, waaronder een traumahelikopter. Volgens de politie overleed het slachtoffer ter plekke, ondanks intensieve hulpverlening. Even daarvoor werd in Middelburg een verdachte aangehouden.
  • Honderden asielzoekers moeten buiten slapen in Ter Apel: Voor het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben zich gisteravond opnieuw honderden asielzoekers verzameld. Voor een groot deel van hen kon geen slaapplek worden geregeld, zij moesten buiten slapen. Na uren in de regen te hebben gestaan, mochten enkele tientallen vrouwen en kinderen gisteravond rond 23.00 uur naar binnen.
  • Minder belastende antibioticakuur baby's dankzij Nederlands onderzoek: De behandeling van pasgeboren baby's met een bacteriële infectie wordt drastisch aangepast na een onderzoek van het Erasmus MC en Franciscus Gasthuis & Vlietland. Op dit moment schrijven medische protocollen voor dat baby's bij een infectie in het ziekenhuis via een infuus een zevendaagse antibioticakuur krijgen. De oplossing is om het medicijn toe te dienen in een antibioticadrank.

En dan nog even dit...

Britten zijn bedroefd door het overlijden van hun koningin. "Het is een heel trieste dag. We hebben allemaal maar één koningin gekend", zegt een van hen op straat. Iemand anders bewondert haar omdat ze "een rolmodel voor iedereen is geweest".

Britten eren koningin Elizabeth: 'Ze was echt een icoon, we mogen haar dankbaar zijn'

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl