De weg bij Rosthern waar Myles Sanderson werd aangehouden
NOS NieuwsAangepast

Verdachte fatale steekpartijen Canada overlijdt na arrestatie

De verdachte van een reeks steekpartijen in Canada is dood. De man overleed kort nadat hij door agenten was aangehouden.

Myles Sanderson werd sinds zondag gezocht in verband met de aanvallen op dertien verschillende locaties in de provincie Saskatchewan. Daarbij kwamen tien mensen om het leven, er vielen achttien gewonden. Sanderson zou de aanvallen samen met zijn broer hebben gepleegd, die werd eerder al dood teruggevonden.

De politie kwam Myles Sanderson na tips gisteren op het spoor. Hij kon worden aangehouden in de buurt van de plaats Rosthern, zo'n 100 kilometer ten zuidwesten van de plek waar de aanvallen waren. Een bron laat aan persbureau AP weten dat zijn gestolen auto werd geramd door de politie, waarna hij zich overgaf.

De geramde auto langs de weg, kort na de arrestatie:

Politie ramt auto en arresteert verdachte fatale steekpartijen Canada

'Medische nood'

Een politiewoordvoerder kon nog geen mededelingen doen over hoe Sanderson om het leven is gekomen, dat wordt nog onderzocht. Op een persconferentie zei ze dat de verdachte in medische nood naar het ziekenhuis is gebracht en daar is overleden.

Mogelijk was Sanderson al gewond voordat agenten hem te pakken kregen. Er zijn berichten dat hij inbrak in een auto om een ehbo-doos te stelen. Politiebronnen zeiden eerder tegen het Canadese Global News dat hij zelfmoord had gepleegd, maar dat is niet bevestigd.

Myles Sanderson (r) met zijn broer Damien

Zondag kreeg de politie vroeg in de ochtend een melding over een steekincident in James Smith Cree Nation, een gemeenschap van oorspronkelijke bewoners van Canada waar zo'n 3400 mensen wonen. Daarna kwamen er ook meldingen van slachtoffers uit het nabijgelegen dorpje Weldon.

Deze reeks aanvallen is een van de dodelijkste in Canada van de afgelopen jaren. Over een motief is nog niets bekend. Volgens de politie lijkt het erop dat sommige slachtoffers doelbewust waren uitgekozen, waar andere slachtoffers willekeurig lijken.

Veel vragen

Myles Sanderson wordt samen met zijn oudere broer Damien verantwoordelijk gehouden voor de aanvallen. Damien Sanderson werd maandag dood gevonden in James Smith Cree Nation. Zijn lichaam had wonden die volgens de politie niet door hemzelf kunnen zijn veroorzaakt. De politie onderzoekt of zijn broer iets met zijn dood te maken heeft.

Al voor de aanvallen werd Myles Sanderson gezocht door de politie, omdat hij zich niet had gemeld bij zijn reclasseringsambtenaar. Hij heeft een lang strafblad met tientallen veroordelingen, vaak voor geweld. Dinsdag werd gemeld dat hij mogelijk gezien was in het reservaat, maar een urenlange zoektocht leverde niets op.

Al is de klopjacht op de daders nu voorbij, er blijven nog veel vragen over. Behalve dat nog duidelijk moet worden hoe de beide broers precies om het leven zijn gekomen en wat hun motief was voor de golf van geweld, zal er ook worden gekeken hoe Myles Sanderson voorlopig vrij kon komen ondanks zijn ellenlange strafblad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl