NOS Sport

Koster knap vierde op 5.000 meter, hoogspringer Amels snel klaar in EK-finale

Koster loopt in EK-finale 5.000 meter knap naar vierde plaats

Maureen Koster is er net niet in geslaagd een medaille te veroveren op de 5.000 meter bij de EK in München. Na een knappe race kwam ze als vierde over de finish.

De 30-jarige Nederlandse langeafstandsloopster rukte in het tweede deel van de finale steeds verder op naar voren en finishte in 15.03,29. De Duitse Konstanze Klosterhalfen won de race in 14.50,47. De Turkse Yasemin Can pakte het zilver in 14.56,91 en de Britse Ailish McColgan werd derde in 14.59,34. Diane van Es werd dertiende.

"De dood of de gladiolen", omschrijft Koster haar tactiek voor de finalerace in het Olympiastadion. "Ik ben in supervorm. Mooi om dat nu op een toernooi te doen."

Koster 'hartstikke blij' met vierde plaats op EK: 'Nog nooit zo goed geweest'

Ze geeft aan dat na de WK in Eugene van vorige maand, die voor haar teleurstellend verliepen met een 21ste plaats, er wat twijfels waren over haar vorm. "Maar dat zit wel goed", weet Koster nu.

"Ik denk dat ik nog nooit zo goed ben geweest. Ik voel me al lange tijd heel fit en ik dacht dat het er een keer uit moest komen. Dat gebeurt hier vanavond. Ik ben hartstikke blij."

Amels komt niet over aanvangshoogte

Voor hoogspringer Douwe Amels duurde de EK-finale niet lang. De 30-jarige Nederlander slaagde er niet in over de aanvangshoogte te komen en was na drie foutieve pogingen klaar in München.

Douwe Amels in de EK-finale

Vanwege hevige regenval moesten de hoogspringers een half uur langer wachten totdat ze aan de finale konden beginnen. De aanvangshoogte was 2.18 meter en vijf atleten, onder wie Amels, kwamen daar niet overheen.

"Heel teleurstellend", reageerde Amels, die in de kwalificatie over 2.21 sprong. "Slechter kan het niet qua uitslag. Dat doet wel pijn. Daarvoor kom je niet naar een EK."

"Natuurlijk heeft het een klein beetje met de omstandigheden te maken. Het was een hoge aanvangshoogte voor dit niveau en zeker als het regent wordt het extra lastig.

Amels teleurgesteld na drie foutsprongen op EK: 'Dat doet wel pijn'

Anouk Vetter stond bij de zevenkamp na het onderdeel verspringen op een vijfde plaats, maar staakte vervolgens de strijd. Ze had te veel last van een achillespeesblessure. "Het hoort wel een beetje bij de meerkamp", verklaarde Vetter. "Je voelt je verrot en daar zet je je dan overheen. Maar dit is scherpe pijn waar ik mij niet overheen kan zetten."

Sofie Dokter, de andere Nederlandse deelneemster, is op de dertiende plaats geëindigd. De Belgische topfavoriete Nafissatou Thiam ging er met het goud vandoor. Het zilver was voor de Poolse Adrianna Sulek. De Zwitserse Annik Kälin greep het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl