NOS Wielrennen

Diskwalificatie Vos in Vargarda na verboden 'puppypootjes-houding'

Marianne Vos kwam bij de WorldTour-wedstrijd in Vargarda als eerste over de streep, maar mocht niet haar vierde zege in de Zweedse koers bijschrijven. De Jumbo-Visma-renster had haar polsen op het stuur gelegd werd daarvoor gediskwalificeerd.

Vos wint, maar legde haar polsen op het stuur en wordt gediskwalificeerd

Sinds vorig jaar zijn renners verplicht beide handen aan het stuur te houden. De polsen op het stuur leggen, waarbij de vingers in de lucht bungelen, is vanwege de veiligheid niet meer toegestaan.

De regel is in 2021 ingevoerd door de internationale wielerunie UCI, net als de verplichting om, bijvoorbeeld in een afdaling, op het zadel te blijven zitten. Omwille van de aerodynamica gingen renners nog weleens met hun kont boven de bovenbuis hangen, maar om het risico op valpartijen te verkleinen, scherpte de UCI de regels aan.

Het is heel zuur, want ik had er eigenlijk geen voordeel van.

Marianne Vos

Het kostte Vos dus de zege. De winnaar van twee Touretappes afgelopen maand ging er op veertien kilometer van de streep vandoor. Ze kreeg gezelschap van Valerie Demey, Audrey Cordon-Ragot en Pfeiffer Georgi. Die laatste ontsnapte in de laatste kilometer, maar Vos reed al snel het gat dicht en won de sprint.

De jury zag op de beelden dat Vos korte tijd had gereden in de 'puppypootjes-houding'. Omdat ze daarmee haar handen van het stuur haalde, kreeg Cordon de zege toegewezen.

'Moment van onoplettendheid'

"Op het moment dat ik het deed, realiseerde ik het me niet", zei Vos zondagavond in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Na een paar seconden realiseerde ik het me wel en heb ik zo snel mogelijk de goede houding weer aangenomen. Maar het mag niet en dan moet je het natuurlijk niet doen."

Pas toen Vos al bijna op het podium stond, kreeg ze het verdict van de jury te horen. "De jury heeft er een behoorlijk lange discussie over gevoerd en dit oordeel gegeven. En dat kan, want het is een regel. Maar het is wel een behoorlijke harde leerschool. Het was een moment van onoplettendheid."

Vos kan er, hoe vervelend ook, wel mee leven. "De UCI wil het strikt handhaven en geen uitzonderingen toestaan, daar kan ik wel begrip voor hebben. Maar ik baal er wel van. Het is heel zuur, want ik had er eigenlijk geen voordeel van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl