Omstanders kijken naar de beschoten auto in Jenin
NOS Nieuws

Drie Palestijnen gedood bij Israëlische inval op Westelijke Jordaanoever

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

  • Ties Brock

    correspondent Israël/Palestijnse gebieden

Bij een inval van het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn afgelopen nacht drie Palestijnen gedood. De mannen zaten in een auto in de stad Jenin toen ze onder vuur genomen werden door Israëlische troepen. Acht andere Palestijnen raakten bij dezelfde inval gewond, een van hen ernstig. Aan Israëlische kant vielen geen gewonden.

Op beelden is te zien dat de ruiten van de Palestijnse auto doorzeefd zijn met kogelgaten. Palestijnen spreken van een buitengerechtelijke executie, terwijl het Israëlische leger stelt dat de Palestijnen begonnen met schieten.

Het Israëlische leger publiceerde een foto van (semi-)automatische wapens die in de auto zouden zijn aangetroffen:

Het Israëlische leger voert de afgelopen maanden vrijwel dagelijks dit soort invallen uit in de bezette Palestijnse gebieden. Daarbij werden volgens cijfers van de Verenigde Naties in totaal meer dan veertig Palestijnen gedood. Sommigen waren betrokken bij vuurgevechten met militairen of bij aanslagen, maar ook ongewapende vrouwen en een advocaat werden doodgeschoten.

Een van de vannacht doodgeschoten mannen zou volgens Palestijnse en Israëlische media gelieerd zijn aan Hamas, een Palestijnse beweging die door Israël en het Westen als terreurorganisatie wordt gezien. Hamas riep Palestijnen in een verklaring op deel te nemen aan de begrafenis van de drie mannen later vandaag.

Deze ochtend kwamen al honderden inwoners van Jenin samen bij een ziekenhuis in de stad, waar ze leuzen scandeerden en om wraak riepen. Later werden de lichamen van de drie mannen op brancards door de stad gedragen in een spontane begrafenisstoet.

Terreuraanslagen

De stad Jenin is de afgelopen maanden een van de brandpunten van het oplaaiende geweld in de Palestijnse gebieden en Israël. Voor Palestijnen geldt de stad als een bolwerk van verzet tegen de Israëlische bezetting, terwijl Israël Jenin ziet als broeinest van terrorisme. Palestijnen uit de buurt van de stad pleegden dit voorjaar terreuraanslagen waarbij Israëlische burgers gedood werden. In totaal vielen dit jaar bij verschillende aanslagen negentien doden aan Israëlische zijde.

Jenin is ook de stad waar vorige maand de Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh gedood werd tijdens een Israëlische inval. Volgens onderzoek van onder meer het onderzoekscollectief Bellingcat, The Washington Post en de Amerikaanse zender CNN werd de Palestijns-Amerikaanse verslaggeefster waarschijnlijk gericht beschoten door een Israëlische militair, iets wat Israël bestrijdt.

Gisteravond publiceerde haar werkgever voor het eerst foto's van de kogel waarmee Abu Akleh zou zijn doodgeschoten. Die kogel is in het bezit van de Palestijnse autoriteiten. Volgens Al Jazeera is de kogel extra bewijs dat Israël schuldig is aan haar dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl