Aangepast

Vanavond op tv: Gevolgen stikstofbesluit • Nieuwe dirigent Concertgebouworkest • Slotdag MH17-proces

De gevolgen van het stikstofbesluit

In veel delen van Nederland moet de stikstofuitstoot met 70 procent worden teruggedrongen. Het gaat om 131 gebieden vlak bij kwetsbare natuur. Dat betekent dat niet alle boeren kunnen doorgaan met hun bedrijf. Dat staat in de stikstofplannen die het kabinet vandaag naar buiten heeft gebracht.

We zijn in Den Haag voor de politieke reacties en spreken Gelderse boeren over de impact van de maatregelen. Te gast is Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw in Noord-Brabant. Hoe gaan de provincies de plannen uitvoeren?

'Geen onderhandelingen, geen gesprekken: er moet gewoon stikstof af'
‘Ik denk dat het 10 jaar geleden is dat de achterban van de VVD zo boos was’

Slotdag MH17-proces

Vandaag is - na ruim twee jaar - de slotdag van het proces tegen vier verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Het OM heeft tegen hen levenslange gevangenisstraffen geëist. De verdediging heeft om vrijspraak gevraagd.

Volgens het OM zijn pro-Russische separatisten verantwoordelijk voor het inzetten van de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergehaald. Alternatieve scenario's voor het neerschieten van het vliegtuig zijn door het OM van de hand gewezen. De rechtbank doet op zijn vroegst in november uitspraak. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp volgt de laatste dag in de rechtbank en doet vanavond verslag.

Bekijk hieronder een reconstructie: de onthullende telefoongesprekken van MH17-hoofdverdachte Sergej Doebinski.

Het proces tegen vier verdachten MH17

'Piepjonge' nieuwe chef-dirigent Concertgebouworkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest krijgt na jaren weer een nieuwe dirigent: Klaus Mäkelä - slechts 26 jaar oud - wordt vanaf 2027 de chef-dirigent. Tot die tijd bekleedt de Fin de functie van 'artistiek partner'. Nieuwsuur sprak Mäkelä alvast in Hamburg over zijn aanstaande benoeming.

Klaus Mäkelä: ‘In de muziek is er geen leeftijd, geslacht of ander onderscheid’

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl