NOS Nieuws

Vrijwilligers sturen hulpmiddelen naar overstroomd Suriname, 'behoefte aan voedsel'

Na de aanhoudende regenval in Suriname, en de daaropvolgende overstromingen, is het alle hens aan dek bij stichting Corantijn. Vrijwilligers werken zich een slag in de rondte om ervoor te zorgen dat hulpmiddelen zo snel mogelijk uit Nederland vertrekken.

De watersnood is groot in Suriname. Volledige dorpen, hoofdwegen en delen van de hoofdstad Paramaribo staan onder water.

Dat is goed te zien op deze beelden van donderdag en vrijdag:

Straten Paramaribo staan blank na zware regenval

"Het zijn verdrietige verhalen. Huizen staan onder water en mensen weten niet waar ze eten vandaan moeten halen", zegt vrijwilliger Marion van Berkum in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

"Ik ken een mevrouw, haar huis is ook onder water gelopen. Ze heeft een bedlegerige moeder en zelf is ze kankerpatiënt. Die is helemaal de weg kwijt." De vrouw en haar moeder verblijven nu in een huis dat hoger ligt, zegt Van Berkum.

Naast de broodnodige spullen zorgt Corantijn ook dat noodlijdende inwoners voedselpakketten krijgen. Die worden samengesteld door vrijwilligers in Suriname met geld van de stichting.

Vandaag deed de Surinaamse ambassadeur in Den Haag een oproep voor "een brede vorm" van Nederlandse noodhulp. Ook zei hij dat er een structurele oplossing moet komen voor de problemen met het water.

Van Berkum zegt dat mensen het heel zwaar hebben:

Een container vol rollators, bedden en stoelen voor Suriname

Eigenaren Frans van Beersum en Aad Farla van vakantiepark Surinat in Domburg, dat op zo'n 30 kilometer van Paramaribo ligt, zeggen dat aan voedsel veel behoefte is. "Drinken is er op dit moment genoeg", zegt Farla tegen de NOS. Daarnaast is er volgens hem ook veel behoefte aan geld. "De inflatie is hier ongekend, waardoor belangrijke producten nagenoeg onbetaalbaar zijn voor veel mensen."

De regen zorgt ook voor een logistieke problemen: alle grote wegen staan onder water, waaronder de hoofdwegen naar Paramaribo. Daardoor zijn ze voor mensen die geen terreinwagens hebben onbegaanbaar. Het water zorgt ook voor schade aan het wegdek, stelt Farla. "Nieuwe wegen of reparaties kosten veel geld, en dat is er amper."

Mede-eigenaar van het vakantiepark, Van Beersum, stelt dat er meer artsen en medische specialisten nodig zijn in het land, zeker nu. "In het ziekenhuis in Paramaribo zijn drie operatiekamers dicht vanwege personeelsgebrek." En ook in het binnenland van Suriname is medische hulp schaars. "Er zijn steeds minder vliegende dokters, en de mensen die zich nog wel inzetten krijgen te laat of niet betaald."

Voorlopig lijkt het er niet op dat het water gaat zakken. Volgens de verwachting van Weerplaza blijft het in ieder geval de komende twee weken nog regenen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl