NOS Nieuws

Zuid-Korea en VS vuren raketten af in reactie op raketlanceringen Noord-Korea

Zuid-Korea heeft vannacht samen met de Verenigde Staten acht ballistische raketten vanaf de Zuid-Koreaanse oostkust gelanceerd. De raketten kwamen in zee terecht. De lanceringen zijn een reactie op raketlanceringen die buurland Noord-Korea gisteren uitvoerde, zegt het Zuid-Koreaanse leger in een verklaring.

Volgens het leger vuurde Noord-Korea gisteren een even groot aantal korteafstandsraketten af richting de Japanse Zee. Daar hielden Zuid-Korea en de VS vorige week een marine-oefening.

De VS zegt dat de rakettest in reactie daarop werd uitgevoerd met een Amerikaanse raket en zeven Zuid-Koreaanse raketten. De reactie van beide landen laat volgens het Zuid-Koreaanse leger "het vermogen en de gereedheid" zien om precisieaanvallen uit te kunnen voeren.

Op beelden van het Zuid-Koreaanse leger is te zien hoe hele reeksen raketten worden afgevuurd:

Zuid-Korea vuurt raketten af als waarschuwing aan Noord-Korea

"Ons leger veroordeelt met klem de reeks provocaties met ballistische raketten door Noord-Korea en dringt erop aan om onmiddellijk te stoppen met acties die de militaire spanningen doen toenemen en de veiligheidsproblemen vergroten", staat volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap in een verklaring van het leger.

De afgelopen maanden heeft Noord-Korea het aantal rakettesten opgevoerd. Dat is vermoedelijk bedoeld om druk uit te oefenen op Zuid-Korea en de Verenigde Staten om weer te gaan onderhandelen. In Washington is er, onder president Joe Biden, weinig animo om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl