Officieel portret dat is vrijgegeven ter ere van het jubileum
NOS Nieuws

Jubileum Queen Elizabeth: fragiel, maar wel 70 jaar op de troon

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

Een lang weekend vol parades, straatfeesten, een balkonscène, theater en een Buckingham Palace-popconcert. Vanaf vandaag vieren de Britten vier dagen lang hun langst regerende vorst ooit: Queen Elizabeth II.

Een Platina Jubileum voor de koningin die 70 jaar regeert, want een Zilveren en Gouden Jubileum heeft de 96-jarige Elizabeth al meegemaakt. Ze is niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook wereldwijd het oudste en langst zittende staatshoofd. Wat er na 'Platina' komt, kan eigenlijk niemand je vertellen.

Dit jubileumfeest is geen viering van het Britse koningshuis; het is een viering ter ere van háár: Queen Elizabeth. De uiterst plichtsgetrouwe koningin die al op jonge leeftijd beloofde "haar hele leven het land te zullen dienen". Een belofte die ze tot op de dag van vandaag, ondanks haar fragiele gezondheid, blijft nakomen. In die standvastigheid schuilt ook de kracht van haar populariteit. Vind maar eens een Brit die hier geen respect voor heeft.

Elizabeth trapte gisteravond zelf de festiviteiten af met een boodschap aan het Britse volk, waarin ze iedereen bedankte die zich had ingezet voor de festiviteiten. "Ik weet zeker dat er veel fijne herinneringen zullen ontstaan tijdens deze feestelijkheden."

Deze mijlpaal wordt overal in het Verenigd Koninkrijk gevierd. Er zullen naar schatting zo'n 40 miljoen Britten aan de festiviteiten en buurtfeesten deelnemen. Het portret van de koningin is afgebeeld op vlaggetjes en in bloembedden, en straks zweven ballonnen van corgi's (het Welsche dwerghondenras van de koningin) door de straten van Londen.

Het hoogtepunt is de militaire parade vandaag, inclusief de beroemde balkonscène. Daarbij zullen alleen de werkende royals aanwezig zijn, dus kleinzoon Harry, diens vrouw Meghan en de omstreden prins Andrew zullen ontbreken als straaljagers sierlijk boven de menigte uitzwermen.

Ook de 260 jaar oude koninklijke gouden statiekoets wordt van stal gehaald, vervaardigd in opdracht van George III in 1762 en sindsdien gebruikt voor de kroningen van alle Britse vorsten. Ook Elizabeth reed in 1953 in deze koets door de straten van Londen op de dag dat ze gekroond werd.

Philip Holder uit Telford was toen nog klein, maar kan het zich nog goed herinneren. Hij werd op zijn 16e koetsenmaker en repareerde antieke exemplaren uit hooggeplaatste kringen.

Philip kijkt dan ook vooral uit naar de parade met de Koninklijke Gouden Koets, één van de oudste koetsen ter wereld:

Elizabeth rijdt in 260 jaar oude Gouden Koets: 'Ontzettend duur om nu te maken'

De koningin zal ditmaal niet zelf in het antieke rijtuig zitten. Om haar te vervangen worden in de ramen van de koets de filmbeelden uit 1953 geprojecteerd. Elizabeth heeft zich ooit laten ontvallen dat de 4 ton wegende vergulde koets "verschrikkelijk oncomfortabel" is. Bovendien is de gezondheid van de bejaarde koningin erg broos. Volgens het paleis zal daarom per dag worden gekeken welke festiviteiten ze persoonlijk kan bijwonen.

Sinds de vorstin in oktober in het ziekenhuis werd opgenomen spreekt het paleis van "terugkerende mobiliteitsproblemen" waardoor zij moeite heeft met staan en lopen. In de afgelopen maanden heeft ze verschillende ceremoniële gelegenheden, waaronder de opening van het parlement, moeten afzeggen, zeer ongebruikelijk voor haar. Toen ze in februari corona opliep vreesden veel Britten dat ze de viering van haar jubileum niet zou halen.

Nationale bakwedstrijd

Voor de mijlpaal van zeventig jaar wordt ook een nationale bakwedstrijd gehouden waarbij fanatieke taartenbakkers hun platina-pudding-recept kunnen opgedragen aan de koningin. Daar deden zo'n 5000 taartenbakkers mee.

Shabnam Russo was met haar Rozen-Falooda taart, gebaseerd op een Indiaas' toetje, één van de laatste vijf finalisten.

Shabnam Russo

Dat de wedstrijd werd uitgeschreven ter ere van het jubileum van Queen Elizabeth, was voor Shabnam Russo extra reden om mee te doen. "Ze is heel standvastig. Voor mijn generatie is ze ook de enige koningin die we hebben gekend", vertelt ze. "De koningin heeft ons zoveel stabiliteit gegeven, vooral tijdens de pandemie. Ik ben groot fan van haar."

Haar toetje won overigens niet: dat werd een klassieke trifle met limoensponscake, custard en amarettokoekjes. Het recept ervoor is terug te vinden op de officiële website van het koningshuis, met een foto van Elizabeths schoondochter Camilla erbij.

Jubileum in dure tijden

Het jubileumfeest komt op een moment dat het land wel wat plezier kan gebruiken. De stijgende energieprijzen en hoge inflatie raken de armste Britten het hardst. De snel stijgende kosten van het levensonderhoud en de dreigende recessie die de Britse centrale bank voorspelt, vormen hét politieke debat waar het de komende maanden om zal draaien.

De kranten staan bol van verhalen over mensen die moeten kiezen tussen een maaltijd of hun huis verwarmen, of Britten die de supermarktcaissière vragen een seintje te geven als hun boodschappen 40 pond bereiken, zodat ze de rest kunnen laten zitten.

Voor koningin Elizabeth is dat niets nieuws onder de zon; talloze kabinetten die in haar naam het land bestuurden werden geteisterd door hoge inflatie. In het begin van haar koningschap in 1952 piekte die zelfs op 12 procent. Nu naderen de prijzen een niveau dat achttien keer zo hoog als in 1953, maar naast Elizabeth zijn er niet veel Britten meer die zich dat nog kunnen herinneren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl