NOS Voetbal

'Raiola was volledig onaangepaste einzelgänger en dacht echt alleen aan de spelers'

De invloedrijke zaakwaarnemer Mino Raiola is op 54-jarige leeftijd overleden. Arno Vermeulen, voetbalcommentator van de NOS, vertelt over de grote impact die hij op de moderne voetbalwereld heeft gehad.

Raiola was de zaakwaarnemer van Matthijs de Ligt en andere Nederlandse internationals als Denzel Dumfries, Donyell Malen, Ryan Gravenberch en Owen Wijndal. En hij was ook de supermakelaar met sterren als Zlatan Ibrahimovic, Erling Haaland en Paul Pogba in zijn stal.

Mino Raiola

Raiola werd bekend door zijn nietsontziende stijl van onderhandelen en zakendoen, die hem veel vrienden maar minstens net zo veel vijanden in de voetbalwereld opleverde.

Hoe groot is de betekenis van het overlijden van Raiola in het internationale voetbal?

"De schok is heel groot. De status en bekendheid van voetbalagenten is in de laatste jaren enorm toegenomen. Raiola behoorde zeker tot de allergrootste namen, samen met bijvoorbeeld de Portugees Jorge Mendes.

Het is wereldwijd hoofdnieuws, in alle internationale media. Van Zlatan Ibrahimovic tot Erling Haaland: verschillende generaties wereldsterren wilden met hem werken.

Ik denk dat hij in Nederland iets kritischer werd bekeken dan in het buitenland. Juist in Nederland kwam hij lange tijd best weinig in de pers: Raiola had een Italiaanse achtergrond en woonde in het buitenland. Misschien dat hij daarom buiten Nederland juist ook groter is."

Hoe typeer je de aanpak van Raiola in de begeleiding van spelers en hun miljoenentransfers?

"Raiola had volledig maling aan de clubs. Hij dacht wat dat betreft echt alleen aan de spelers. Voor zijn cliënten was hij 24/7 beschikbaar. Hij regelde letterlijk alles, tot op het kleinste detail.

Hij was een erg aparte denker. Zo werkte hij niet met contracten, in tegenstelling tot andere agenten. Spelers waren in principe vrij om op ieder moment bij hem weg te gaan. Toch gebeurde dat niet vaak.

2013: Mino Raiola met Mario Balotelli

Ook in onderhandelingen met grote clubs, met steenrijke eigenaars en directeuren, was hij volledig onaangepast. Hij had er grote lol in om daar dan de bestuurskamer in te lopen in korte broek en slippers.

Ik maakte zelf kennis met zijn aanpak via Martin Jol, die hij naar Tottenham bracht. Je merkte aan Jol - en aan anderen die door Raiola begeleid werden - ontzettend veel waardering dat ze altijd en voor alles bij hem terecht konden."

Raiola lag vaak in de clinch met clubs en voetbalbonden. Hoe keek hij daar zelf naar?

"Hij had een enorme hekel aan de UEFA en de FIFA. Als hij daar commentaar op kreeg, interesseerde hem dat niets. Genoeg bonden en clubs hadden moeite met hem, maar hij was een einzelgänger die alleen vanuit de spelers redeneerde.

Onlangs opperde hij in Studio Voetbal nog om het hele huidige transfersysteem op te schorten. Hij vond dat spelers meer vrijheid en zeggenschap moesten hebben. Ik denk ook wel dat hij veel betekend heeft in die 'vrijheidsstrijd', die begon met het Bosman-arrest uit 1995. (Sinds het Bosman-arrest in 1995 mogen spelers na afloop van hun contractduur ongehinderd en transfervrij overstappen naar een andere club, red.)."

Topzaakwaarnemer Raiola: 'Schaf de transfersommen af'

"Zelf heeft hij er vreselijk veel geld mee verdiend. Bij de transfer van Paul Pogba ging dat het verst, toen pakte hij misschien wel tientallen miljoen.

Bij grotere clubs, die hun geld veelal via buitenlandse investeerders verdienen, at men daar geen boterham minder door. Bij kleinere clubs ligt dat heel anders en kunnen zulke deals met zaakwaarnemers desastreuze gevolgen hebben."

Wat zullen de concrete gevolgen van Raiola's overlijden op de korte termijn zijn?

"Er zijn tal van grote voetballers die in zijn stal zitten, ook in Nederland. Raiola's rechterhand was oud-voetballer José Fortes Rodriguez, maar wat zijn precieze rol nu wordt is niet duidelijk.

Spelers gingen echt met hem in zee om die persoonlijke verhouding. Bij het kantoor van Rob Jansen is het bijvoorbeeld duidelijker welke agenten er nog meer betrokken zijn. De makelaarswereld is een zware markt met veel concurrentie. Spelers kwamen echt om Mino. Voor zijn kantoor zal zijn wegvallen dus echt gevolgen hebben."

In 2011 'bracht' de vandaag overleden supermakelaar Mino Raiola Mark van Bommel van Bayern München naar AC Milan. Verslaggever Joep Schreuder was erbij en maakte deze unieke reportage.

2011: Mino Raiola begeleidt Mark van Bommel bij zijn transfer naar AC Milan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl