NOS Nieuws

Hoekstra op bezoek in India, 'essentieel om nu te kijken wat ons bindt'

  • Aletta André

    Correspondent India

  • Aletta André

    Correspondent India

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken was de afgelopen dag in India voor een eendaags bezoek. Hij was spreker bij de Raisina Dialogues, een evenement georganiseerd door een denktank in New Delhi. Ook werd hij samen met ministers uit andere landen ontvangen door premier Modi en had hij gesprekken met Indiase ministers.

De oorlog van Oekraïne stond prominent op de agenda - een oorlog die India tot nu toe niet heeft veroordeeld. Hoekstra zei na zijn gesprekken tegen de NOS het als een grote opgave voor de Europese Unie en de Verenigde Staten te zien een structurelere dialoog aan te gaan met India, en met andere landen waarmee raakvlakken zijn op het gebied van democratie. "Om ervoor te zorgen dat we ons uiteindelijk gezamenlijk verzetten tegen het recht van de sterkste", zei hij. "Tegen precies de verschrikkelijkheden die er nu in Oekraïne aan de gang zijn, maar die uiteindelijk hun repercussies hebben, veel breder in de wereld."

'Essentieel om dialoog te zoeken'

India blijft ondanks de oorlog ook gewoon handelen met Rusland. Onlangs was de Russische minister Lavrov nog op bezoek in India; het land besloot daarop meer olie van Rusland te kopen, ondanks voortdurende druk van westerse landen dit niet te doen. De regering verdedigde dat besluit als India's "recht op energiezekerheid".

Hoekstra begrijpt die positie. "Ik denk dat je niet naïef moet zijn over de positie van landen en of ze die plotseling veranderen als ze een paar telefoontjes hebben gekregen uit een westerse hoofdstad, of een bezoek", zegt hij. "Dat neemt niet weg dat het essentieel is om met een land met het gewicht van India, de grootste democratie ter wereld, heel actief de dialoog te zoeken, om te kijken wat ons bindt. Helemaal in de context van Oekraïne."

De Russische minister Lavrov (l) en de Indiase minister Jaishankar in New Delhi, eerder deze maand

India, een land met bijna 1,4 miljard inwoners, wordt vaak genoemd als democratische partner in een wereld waarin democratieën steeds meer onder druk staan. Dat geldt ook voor India, dat nu bijvoorbeeld door The Economist wordt omschreven als 'onvolmaakte democratie' en de laatste jaren steeds iets verder naar beneden zakte in een wereldwijde ranglijst van goed functionerende democratieën. Hoekstra sprak daarom ook met een groep Indiase ngo's over dit onderwerp.

Volgens Hoekstra vergen thema's als democratie en rechtsstaat "continu onderhoud". "Ook Nederland zelf is niet van alle smetten vrij", erkende hij.

Op de bijeenkomst in New Delhi sprak de minister verder met maatschappelijke organisaties over de vrijheid van de pers, rechten van vrouwen en meisjes en rechten en vrijheden van alle religieuze groepen.

Ook thema: 'Chinese assertiviteit'

India is als democratie ook een belangrijke partner in de context van wat Hoekstra omschrijft als 'Chinese assertiviteit' in de Zuid-Chinese Zee. Daar zijn geregeld spanningen; China wordt in die regio toenemend dominant. Hoekstra's Indiase collega Jaishankar sprak hier al eens over tijdens een EU-top en ook deed een Nederlands marineschip vorig jaar mee aan een Britse oefening in de regio. Hoekstra opende in New Delhi nu een speciaal overleg over internationaal zeerecht.

"Wat we breder zien is dat veiligheid en stabiliteit op zee, vooral in deze regio, veel minder gegarandeerd zijn dan vijf à ien jaar geleden", zegt Hoekstra. "Voor India is dit iets waar ze elke dag mee te maken hebben. Het is een partnerschap dat heel belangrijk is voor ons, want in de wereld met alle brandhaarden die er al zijn, is stabiliteit iets waar je je voor moet inzetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl