Attje Kuiken en Henk Nijboer
NOS NieuwsAangepast

Na Nijboer nu ook Kuiken kandidaat voor PvdA-fractievoorzitterschap

Na Henk Nijboer heeft nu ook Attje Kuiken zich kandidaat gesteld om voorzitter te worden van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Anderen kunnen zich nog tot morgenochtend melden, maar de enige potentiële tegenkandidaten, Khadija Arib en Kati Piri, hebben al aangekondigd dat ze dat niet zullen doen.

Nijboer of Kuiken wordt dus de opvolger van Lilianne Ploumen. Die kondigde vorige week haar vertrek aan. Morgen neemt ze afscheid van de Kamer en vrijdag kiest de PvdA-fractie een nieuwe voorzitter.

Zowel Nijboer als Kuiken heeft veel ervaring als Kamerlid. Kuiken (44) is Kamerlid sinds 2006. Ze voert onder meer het woord over zorg en over algemene zaken. Na het opstappen van Diederik Samsom, eind 2016, nam ze het fractievoorzitterschap al enige tijd waar. Nijboer (39) zit sinds 2012 in de Kamer voor de PvdA. Hij is woordvoerder financiën, wonen, ruimtelijke ordening en gaswinning.

"Met mijn brede financieel-economische kennis en ervaring in onderhandelingen denk ik onze fractie in debatten en richting het kabinet goed te kunnen vertegenwoordigen", schreef Nijboer gisteren in zijn sollicitatiebrief.

Samenwerking met GroenLinks

Nijboer wil de samenwerking met GroenLinks "verder brengen". Die samenwerking, die onder Ploumen is ingezet, ligt bij een deel van de PvdA-achterban gevoelig, maar volgens Nijboer is in het huidige, versnipperde politieke landschap alleen met vereende krachten iets te bereiken. Welke vorm de samenwerking krijgt, is niet alleen aan de Kamerfractie, maar ook aan de partij en aan de leden, voegt hij daar nadrukkelijk aan toe.

Nijboer werd als middelbare scholier lid van de PvdA vanwege de missie "sterk en sociaal". Een andere belangrijke reden, voegt hij daar in zijn brief aan toe, is dat hij destijds niet had kunnen trouwen "met de jongen op wie ik toen verliefd was".

Het was volgens hem aan de PvdA en met name aan oud-partijleider Cohen te danken dat het homohuwelijk werd toegestaan. Hij is trots op de PvdA als "emancipatiepartij". Als de fractie hem als voorzitter kiest, is dat volgens hem ook op dat gebied "een prachtige stap voorwaarts".

Ook Kuiken schrijft in haar sollicitatiebrief dat ze de samenwerking met GroenLinks wil uitbouwen. "Met onze partij moeten we de komende periode in gesprek over hoe die samenwerking eruit moet zien."

Kuiken schrijft dat het "hoog tijd is dat Nederland weer sociaal wordt" en dat we niet meer kiezen voor "de dikke ik, maar omkijken naar elkaar". Ze wijst erop dat één op de negen kinderen in armoede opgroeit en dat ze ooit één van hen was. Inmiddels maakt ze het goed, maar "dat geldt zeker niet voor iedereen". Kuiken wil iets aan de groeiende ongelijkheid doen. Ze ziet opgroeien in armoede als een valse start die het hele leven doorwerkt. "Het is de reden geworden waarom ik politiek actief ben geworden."

Volgens Kuiken had Nederland er "wezenlijk anders" uitgezien zonder grootheden als Drees, Den Uyl en Kok: "Zij maakten het land eerlijker en socialer". Ze schrijft dat in hun voetsporen treden onmogelijk is, maar dat ze na goed nadenken ervoor kiest om de rol vol overtuiging op zich te willen nemen.

Tussenpaus in afwachting van nieuwe partijleider

De nieuwe fractievoorzitter van de PvdA wordt gezien als een tussenpaus. De nieuwe partijleider wordt in aanloop naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen door de leden gekozen.

Een paar dagen na het vertrek van Ploumen profileerden eurocommissaris Timmermans en de Amsterdamse wethouder Moorman zich met een gezamenlijk opiniestuk in de Volkskrant. Ook zij pleitten voor een intensievere samenwerking met GroenLinks.

Timmermans deed het als 'Spitzenkandidat' goed bij de Europese verkiezingen in 2019, Moorman boekte groot succes bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Behalve deze twee PvdA-kopstukken wordt op dit moment ook burgemeester Aboutaleb van Rotterdam als mogelijke nieuwe PvdA-leider genoemd. Hij werd afgelopen najaar uitgeroepen tot ´beste burgemeester van de wereld´.

Kuiken schrijft overigens in haar sollicitatiebrief dat ze met overtuiging haar vinger op steekt. "Op de winkel passen is niet aan de orde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl