Ashok Bhalotra voor de Shri Vishnuschool in Den Haag
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Ontwerper van Stad van de Zon (Heerhugowaard) overleden

Architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, geestelijk vader van de Stad van de Zon, is overleden. Deze eerste emissieloze woonwijk ter wereld, in Heerhugowaard, was een van zijn spraakmakende ontwerpen. Bhalotra is 79 jaar geworden.

"Zijn naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar tienduizenden Nederlanders wonen in wijken die door hem zijn ontworpen", schrijft NH Nieuws.

Voorbeelden zijn er te over. De Amersfoortse wijk Kattenbroek bijvoorbeeld, waar rijk en arm, jong en oud, hele gezinnen en eenpersoonshuishoudens met elkaar kunnen samenleven. Denk ook aan de groene nieuwbouwwijk Skoatterwâld in Heerenveen en de vrolijk gekleurde Groningse woonwijk Helpermaat.

Maar Bhalotra's opvallendste project is waarschijnlijk de Stad van de Zon, geopend door koning Willem-Alexander in 2009. Op het eerste gezicht is de Stad van de Zon zomaar een buitenwijk van Heerhugowaard, met een heleboel zonnepanelen op de daken en een aantal windmolens. Pas in tweede instantie wordt duidelijk dat (vrijwel) alle energie die in de wijk met 3000 woningen wordt verbruikt, ook in de wijk zelf wordt opgewekt.

Veel aandacht aan isolatie

En dat is te merken. Bewoner van het eerste uur Bob de Boer wordt elke keer weer vrolijk van zijn energierekening. "Wij hebben zelf vijf panelen op ons dak liggen. Verder is er in het huis veel aandacht besteed aan de isolatie. Dat zie je ook terug in de gasrekening", zei hij bij het tienjarig bestaan van de Stad van de Zon in 2019.

De Stad van de Zon in Heerhugowaard

Bhalotra werkte bij KuiperCompagnons in Rotterdam. "Geboren en opgegroeid in India met haar rijke, verhalende cultuur vertelde Ashok, andere, nieuwe verhalen over onze ruimte", zegt het architectenbureau iop de website. "Met metaforen, verwijzingen, mythes, en het spelen met taal en vorm bracht hij kleur, verbeelding én verleidingskracht naar onze steden en ons landschap, en bestreed hij saaiheid en onverschilligheid."

Facelift Bijlmer

De architect was ook nauw betrokken bij de facelift van de Bijlmer in Amsterdam, eind jaren negentig. Hij vond dat er sterkere banden moesten ontstaan tussen de verschillende delen van de wijk en ontwikkelde ontwerpen voor de Bijlmerkade, de Straat der 1000 kulturen en het Plein der Kontinenten. Hij stelde ook voor om de Gooiseweg, een verhoogde brede autoweg die dwars door de wijk loopt, deels af te graven. In plaats daarvan zou er een kunstmatig (Bijlmer-)meer moeten komen, met daarin eilanden voor dure woningen. Dát plan werd niet gerealiseerd.

In het buitenland ontwierp Bhalotra onder andere de nationale luchthaven van Dubai, de King Saud Universiteit in Saudi-Arabië en het stadhuis in New Delhi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl