NOS Nieuws

Wekdienst 7/4: Kamerdebat over mondkapjesdeal • PSV en Feyenoord in actie

Goedemorgen! De Tweede Kamer debatteert over de omstreden mondkapjesdeal. En PSV en Feyenoord komen in actie in de Conference League.

Het weer: regen, en vanmiddag buien met veel wind. En er is vandaag kans op windstoten. Het wordt 8 tot 12 graden. Morgen in het zuiden wat regen, op andere plaatsen droog en een graad of 7.

Weer 7 april

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert over de omstreden mondkapjesdeal en de betrokkenheid van toenmalige minister van Volksgezondheid De Jonge bij de deal. Het debat zou aanvankelijk alleen worden gehouden met minister Helder, de huidige minister voor Medische Zorg. Maandag werd duidelijk dat De Jonge, nu minister voor Volkshuisvesting, zelf ook aan het debat wil meedoen.
  • Premier Rutte bezoekt in Rome zijn Italiaanse ambtgenoot Mario Draghi. Ze spreken onder meer over de oorlog in Oekraïne en de toekomst van de Europese begrotingsregels.
  • Feyenoord en PSV komen in actie in de kwartfinales van het derde Europese bekertoernooi, de Conference League. Feyenoord speelt om 18.45 uur in Rotterdam tegen Slavia Praag. PSV speelt een uitduel met Leicester City om 21.00 uur.
  • De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken spreken voor de tweede dag met elkaar. In de morgen praten een aantal partnerlanden mee, waaronder Oekraïne en Zweden, Finland en Georgië. In de middag wordt gesproken over mogelijke extra steun aan Oekraïne. Lees meer over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.

Wat heb je gemist?

Sponsoren van het Nederlands elftal reizen eind dit jaar niet naar Qatar voor het WK voetbal. Reden is de mensenrechtensituatie daar, zeggen onder meer ING, Albert Heijn en de Nederlandse Loterij in De Telegraaf.

Hoofdsponsor ING reserveert ook geen kaarten bij de KNVB voor personeel en klanten en maakt geen reclamespotjes voor het WK. De naam ING is prijkt wel op het shirt van de Oranjespelers.

De organisatie van het WK voetbal in Qatar geeft inmiddels toe dat er bij het WK voor clubteams van 2020 en de Arab Cup van 2021 beveiligers zijn uitgebuit. Ze reageerde op een rapport van Amnesty International. Amnesty zegt dat de uitbuiting van beveiligers en andere buitenlandse werknemers doorgaat.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Rusland: Amerikaanse sancties raken de burger: de Russische ambassadeur in de VS zegt dat de sancties die dat land aan twee grote Russische banken heeft opgelegd "een klap voor de Russische bevolking en de gewone burger" zijn. De Russisch Sberbank, heeft een derde van de banktegoeden in Rusland onder zich, de Alfabank is qua grootte de vierde financiële instelling van het land.
  • Oekraïners krijgen drone-les in de VS: Oekraïense militairen krijgen in de VS les in het bedienen van Switchblade-drones. De VS heeft honderd van deze op afstand bedienbare bommen geleverd. Om ze te bedienen is een korte training nodig. Met het grote type kunnen gepantserde voertuigen worden uitgeschakeld.
  • 'Buitenlandse Zaken zette studenten in voor evacuatie Afghaanse tolken': tv-programma Zembla zegt in een uitzending van vanavond dat het ministerie van Buitenlandse Zaken vorig jaar studenten heeft ingezet bij de evacuatie van tolken die voor Nederland hadden gewerkt. "Ik dacht dat ik broodjes ging smeren, maar we moesten tolken contacteren en hen begeleiden naar het vliegveld", zegt één van de studenten in de uitzending.
  • Armenië en Azerbeidzjan gaan praten over vrede in Nagorno-Karabach: de twee landen spraken in Brussel over de formele beëindiging van de korte en hevige oorlog van 2020. De uitkomst is dat voor het eind van de maand een commissie wordt opgericht die de grenzen van Nagorno-Karabach moet vaststellen.

En dan nog even dit:

De afgelopen weken zijn verschillende superjachten van Russische oligarchen in beslag genomen. Waarom de superjachten zo in trek zijn bij de rijke Russen, lees je hier.

In onderstaande video zie je een aantal van de enorme jachten die in beslag werden genomen.

Deze Russische superjachten liggen aan de ketting

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl