Vanavond op tv: Rusland en Oekraïne praten • Rapport fraudelijsten • Financiering lokale partijen • Zorgen om bemanningen op zeeschepen

Gesprekken tussen Rusland en Oekraïne in Turkije

In Istanbul zijn de gesprekken begonnen tussen delegaties uit Rusland en Oekraïne over de oorlog. Het zijn de eerste onderhandelingen in twee weken. Gastheer van de gesprekken is de Turkse president Erdogan. Hij hoopt op een snelle wapenstilstand. Een opvallende aanwezige is de Russische miljardair Roman Abramovitsj. We spreken over de ontmoeting met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en met onze verslaggever Gert-Jan Dennekamp in Oekraïne.

Onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland

Onderzoek naar zwarte lijsten overheid

Uit vandaag gepubliceerde rapporten van onderzoeksbureau PwC over de Fraude Signalering Voorziening (FSV), het fraudesysteem van de Belastingdienst, blijkt dat ambtenaren stelselmatig bepaalde mensen eruit pikten voor een extra scherpe controle op fraud. Dat gebeurde op basis van persoonskenmerken, nationaliteit en leeftijd. Ook is er gekeken naar "giften aan moskee".

Te gast is hoogleraar bestuursrecht Ymre Schuurmans van de Universiteit Leiden.

Belastingdienst discrimineerde

Hoe komen lokale partijen aan geld?

Landelijke politieke partijen krijgen subsidie voor hun werkzaamheden en hun lokale afdelingen profiteren daarvan. Lokale partijen zonder band met een landelijke partij daarentegen krijgen geen overheidssteun, waardoor er volgens deskundigen geen gelijk speelveld is in de lokale politiek. Ook bestaan er zorgen om politieke beïnvloeding via donaties. De Tweede Kamer spreekt er morgen over.

Er moet geld vanuit Den Haag naar de lokale partijen

Zorgen om bemanningen op zeeschepen

Reders maken zich grote zorgen dat door de oorlog in Oekraïne op termijn een tekort aan zeelieden zal ontstaan. Door de strijd kunnen of mogen Oekraïense zeevarenden op dit moment hun land niet verlaten. Als de oorlog lang gaat duren, zullen schepen stil komen te liggen.

Rederijen bezorgd over dreigend personeelstekort

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl