Premier Rutte bij een seminar van de NAVO

Vanavond op tv: Zedenzaken op de plank • NAVO weer springlevend • Belarussen vechten tegen Rusland

Meer zedenzaken blijven op de plank liggen

Het deel van de zedenzaken dat politie en het Openbaar Ministerie (OM) binnen de afgesproken tijd behandelen, is de afgelopen jaren kleiner geworden en ligt ver onder de norm. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur bij het ministerie van Justitie en Veiligheid opvroeg. Deskundigen en slachtoffers maken zich zorgen; vermeende daders worden nu minder snel gestopt.

Zedenzaken blijven lang op de plank liggen

Opvang niet-Oekraïense asielzoekers in de knel

Er komen steeds meer plekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Nu zijn het er al 26.000, maar het worden er nog veel meer. Dat zei staatssecretaris Eric van der Burg van asielzaken in een Kamerdebat. Een debat dat in de Tweede Kamer, maar ook daarbuiten, soms ongemak oplevert. Want waarom kan voor Oekraïners wel, wat voor bijvoorbeeld Syrische of Afghaanse vluchtelingen niet kan?

Regel opvang voor álle vluchtelingen

Belarussen vechten mee tégen Rusland

Eén van de weinige landen die Vladimir Poetin steunt in de oorlog tegen Oekraïne is buurland Belarus. Nadat Poetin dictator Loekasjenko te hulp was geschoten bij het neerslaan van de protesten tegen zijn regime, bood het regime hulp aan de Russen. Maar het Belarussische volk steunt de oorlog niet. Belarussische militairen zouden deserteren en spoorwegpersoneel maakt rails onklaar om gebruik door de Russen te voorkomen.

Verslaggever Saskia Dekkers spreekt een aantal Belarussen die nog een stap verdergaan en zich melden aan het front om te vechten tegen de Russen.

Belarussen vechten tegen leger Poetin

NAVO weer springlevend

Brussel maakt zich op voor een ingelaste NAVO-top. Donderdag komen alle regeringsleiders bijeen om te kijken wat het bondgenootschap kan doen om de oorlog in Oekraïne tegen te gaan. en vooral uitbreiding van het conflict te voorkomen. De afgelopen jaren was er kritiek op de NAVO. Nu is het bondgenootschap nieuw leven ingeblazen, maar dat creëert ook weer nieuwe vragen. Want wie mag er lid worden? En wanneer en hoe grijp je in?

OND NAVO toekomst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl