Een van pijlpunten die onder het ijs vandaan kwamen
NOS Nieuws

Smeltende gletsjer legt 1700 jaar oude wapens bloot in Noorwegen

In Noorwegen hebben ijsarcheologen wapens en verstopplekken gevonden die eeuwen geleden werden gebruikt om op rendieren te jagen. Vijf pijlen kwamen bloot te liggen nadat de gletsjer op de afgelegen berg Sandgrovskaret was gesmolten.

Drie van die pijlen zijn tot 1700 jaar oud. De onderzoekers vonden ook veertig plekken waar jagers zich konden verstoppen om dicht bij de rendieren te komen. Die verstopplekken bestaan uit op elkaar gestapelde stenen in een halve cirkel.

De jagers konden zo tot op ongeveer twintig meter afstand van hun prooi komen, zegt archeoloog Lars Pilø. Hij is een van de archeologen die de vondst deed. Daarnaast is hij redacteur van Secrets of the Ice, een website over de vondsten.

Pilø en zijn team trekken al jaren door de bergen op zoek naar artefacten die door gesmolten gletsjers worden blootgelegd. Deze locatie werd al in 2013 gevonden, maar het team is al die tijd niet in de gelegenheid geweest om er een uitvoerig onderzoek te doen. In 2018 werden de wapens en verstopplekken gevonden, maar nu liggen ze dus vrij door het gesmolten ijs.

Een van de aangetroffen verstopplekken:

Jagers verstopten zich achter de stenen om zo dichtbij mogelijk bij rendieren te komen

Van de vijf pijlen hebben er drie nog een ijzeren pijlpunt die bewaard is gebleven. Op basis van de vorm van die punten, wordt geschat dat ze tussen de jaren 300 en 600 vervaardigd zijn.

De jagers leefden niet op de berg, die zo'n 1900 meter hoog is. "Zeer waarschijnlijk leefden ze in de valleien, maar hadden duidelijk grote jachtbases hoger in de bergen", zegt ijsarcheoloog Espen Finstad tegen sciencenorway.no. In de steentijd leefden de mensen in simpele nederzettingen en later in de ijzertijd leefden ze in lange wooneenheden in de vallei, aldus Finstad.

Het team vond ook bijna tachtig geweien en botten van rendieren. Ook werden stokken gevonden die rendieren moesten afschrikken en in de richting van de jagers dreven. "Deze stokken werden gebruikt om de rendieren naar de verstopplekken te leiden", zegt Pilø tegen wetenschapsblad Live Science. "Maar hoe dat precies ging, is iets wat we nog proberen te begrijpen."

Het team blijft voorlopig nog actief in de Noorse bergen. Uit nieuwe onderzoeken blijkt dat het totale gletsjergebied in Noorwegen met 14 procent is afgenomen ten opzichte van de periode tussen 1999 en 2006, toen de gletsjers voor het laatst werden gemeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl