NOS Nieuws

Wekdienst 28/2: Kamerdebat over oorlog Oekraïne • Militaire oefening in Roemenië

Goedemorgen! De Tweede Kamer debatteert vandaag met het kabinet over de Russische inval in Oekraïne en in New York wordt een bijzondere bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN gehouden.

Vandaag schijnt de zon volop, pas later op de dag neemt in het westen de bewolking toe. Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind wordt het 9 tot 12 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je een overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Delegaties van Rusland en Oekraïne zijn van plan onderhandelingen te voeren bij de grens tussen Belarus en Oekraïne. Het zouden de eerste onderhandelingen zijn sinds het begin van de oorlog.
  • 150 militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen gaan naar Roemenië voor een oefening aan de grens met Oekraïne. Het is een internationale oefening met Amerikaanse en Roemeense eenheden. De Landmacht benadrukt dat de Nederlanders niet worden ingezet als bewakers van de Roemeens-Oekraïense grens.
  • De Tweede Kamer debatteert met het kabinet over de Russische inval in Oekraïne. De Kamer komt hiervoor terug van het krokusreces. Je kunt het debat vanaf 11.00 uur live volgen op NOS.nl en in de NOS-app.
  • De VN-Veiligheidsraad heeft opgeroepen tot een bijzondere bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de VN die vandaag wordt gehouden. Doel is de Russische aanval op Oekraïne te bespreken. De kans is groot dat de Algemene Vergadering de Russische inval zal veroordelen.
  • In de Eredivisie Vrouwen staat de topper tussen PSV en Ajax op het programma. De wedstrijd in Eindhoven begint om 19.30 uur.

Wat heb je gemist?

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft zich uitgesproken voor toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Tegen Euronews zei ze dat Oekraïne "een van ons is" geworden en dat het land welkom is in de EU. Ook de Oekraïense president Zelensky meldt op Twitter dat over EU-lidmaatschap is gesproken in een telefoongesprek met Von der Leyen.

Oekraïne heeft het streven naar EU-lidmaatschap in de grondwet opgenomen. In 2014 sloot Oekraïne een associatieverdrag met de EU, wat onder meer heeft geleid tot visumvrij reizen en nauwere economische samenwerking.

Verder telefoneerde Zelensky afgelopen avond met de Britse premier Johnson. In dat gesprek zei Zelensky dat de komende 24 uur van de oorlog in Oekraïne cruciaal zullen zijn, meldt een woordvoerder van Johnson.

Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een Oekraïense brouwerij is overgestapt van het maken van bier naar het produceren van benzinebommen, die gebruikt kunnen worden tegen Russische troepen. De flessen bevatten etiketten met de afbeelding van de Russische president Vladimir Poetin.

Brouwerij maakt tijdelijk geen bier, maar molotovcocktails

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl