Jamal Edwards bij het ontvangen van zijn lintje in 2014 voor zijn bijdrage aan de muziekwereld
NOS Nieuws

Britse muziekondernemer Jamal Edwards (31) overleden

De Britse muziekondernemer Jamal Edwards is zondag op 31-jarige leeftijd overleden. Hij was de oprichter van SBTV, een online muziekplatform dat artiesten als Ed Sheeran, Stormzy en Jessie J lanceerde.

Edwards was een pionier in de Britse rap- en grimemuziek. Ook buiten de muziekwereld was hij een bekende naam. Hij was onder meer ambassadeur van de Prince's Trust, een liefdadigheidsinstelling voor jongeren die wordt gerund door de prins Charles. In 2014 kreeg hij een lintje voor zijn bijdrage aan de muziekwereld.

Zijn moeder zegt in een verklaring dat Edwards overleed na 'plotse ziekte'. Wat dat precies betekent is onduidelijk.

'Legende'

Zangeres Rita Ora reageert op Instagram: "Jamal, onze eindeloze gesprekken over muziek en het geloof dat je in mij en in velen van ons had voordat we maar in onszelf geloofden. Ik ben er kapot van."

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zegt op Twitter dat de Britse muziek en entertainment "een van zijn grootste sterren heeft verloren". "Vandaag zijn we een legende verloren", klinkt het in een verklaring van YouTube. "Jamal Edwards was een inspiratie voor velen."

Edwards kreeg op zijn vijftiende voor Kerst een camera van zijn ouders. Dat was het startpunt voor zijn YouTube-carrière. "Iedereen in mijn omgeving was rapper en ik herinner me dat ik dacht: 'waarom kan ik ze niet online vinden?", zei Edwards in 2017 tegen de BBC. "Vanaf daar begon het te groeien."

Kans voor jongeren

Door het succes van het YouTubekanaal SBTV (nu 1,2 miljoen abonnees) en de carrières van grote muzikanten die er gelanceerd werden, kreeg Edwards internationaal bekendheid. Hij maakte de stap naar de modewereld en liep op de catwalk voor Hermes. Ook stond hij model voor Primark om te illustreren dat "betaalbare mode belangrijk is".

Edwards stond er om bekend jong talent een kans te geven. Hij was betrokken bij verschillende liefdadigheidsinstellingen die zich op de ontwikkeling van jongeren richtten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl