NOS Nieuws

Wekdienst 20/2: Sluitingsceremonie in Peking • Macron belt met Poetin over Oekraïne

Goedemorgen! Drievoudig olympisch kampioen Irene Schouten draagt de Nederlandse vlag bij de sluitingsceremonie in Peking. De presidenten van Frankrijk en Rusland bellen over de spanningen rond Oekraïne. Daar zal het ook over gaan op de laatste dag van de Veiligheidsconferentie in München.

Eerst het weer: het is vandaag opnieuw winderig en er valt veel regen bij een middagtemperatuur van 10 of 11 graden. Vanavond neemt de wind toe en komen er zeer zware windstoten voor.

Ga je de weg op? Hier vind je een overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is de laatste dag van de Winterspelen in Peking. De Nederlandse viermansbob strijdt nog voor een plek in de laatste heat en traditiegetrouw staat de ijshockeyfinale bij de mannen op het programma. Bij de sluitingsceremonie zal Irene Schouten de Nederlandse vlag dragen.
  • De Franse president Macron en zijn Russische ambtgenoot Poetin voeren weer telefonisch overleg over de spanningen rond Oekraïne. Bijna twee weken geleden spraken de leiders elkaar voor het laatst, waarna Macron waarschuwde dat "een open dialoog" onverenigbaar is met een verdere escalatie van de situatie.
  • Het is de laatste dag van de Veiligheidsconferentie in München, de belangrijkste conferentie op het gebied van veiligheidsbeleid in de wereld. Namens Nederland zijn minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en minister Ollongren (Defensie) aanwezig.

Wat heb je gemist?

NAVO-topman Stoltenberg noemt het risico "zeer, zeer groot" dat Rusland een grootscheepse aanval op Oekraïne gaat uitvoeren. "Alles wijst erop dat Rusland een volledige aanval op Oekraïne aan het voorbereiden is", zei hij tegen de Duitse zender ARD.

Volgens de Britse premier Johnson zijn er aanwijzingen dat Rusland zich klaarmaakt voor "de grootste oorlog in Europa sinds 1945". Hij denkt dat Rusland na een invasie de Oekraïense hoofdstad Kiev wil omsingelen. "Mensen moeten zich realiseren hoeveel levens dat kan kosten", zei hij bij de BBC.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Vanwege het einde van de Olympische Spelen sprak correspondent Daisy Mohr George Salameh, die namens Libanon drie keer meedeed aan de Winterspelen. Veertien jaar was hij skikampioen van Libanon en nu hoopt hij met zijn eigen skischool de jeugd te stimuleren om te skiën.

Bekijk hieronder de video:

Braadworst en waterpijp bij après-ski in Libanon

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl