liveblog
NOS Voetbalโ€ขโ€ขAangepast

AZ doet PSV pijn in titelstrijd, Mvogo blundert en FC Twente blijft verbazen

Welkom in dit liveblog van de eredivisie met vanavond vijf wedstrijden op het programma

Wil je automatische updates op je smartphone ontvangen? Klik dan op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op voor vanavond. PSV verslikte zich, mede door een blunder van Mvogo, in AZ.

FC Twente blijft verbazen in de eredivisie en zette het tiental van Vitesse simpel opzij.

Onderin sprokkelde hekkensluiter PEC Zwolle een puntje tegen NEC. Ook Fortuna Sittard deed goede zaken in de strijd tegen degradatie met een verdiende zege op Heerenveen.

En last but not least wist FC Utrecht dankzij winteraankoop en goudhaantje Henk Veerman een 2-0 achterstand tegen Cambuur om te buigen in een 3-2 zege.

Al met al een enerverende avond. Morgen melden we ons weer als Feyenoord en Sparta om 12.15 uur aftrappen voor de Rotterdamse derby. Tot dan!

TWE-VIT | Afgelopen

Na de 3-0 van Van Wolfswinkel was er op de eredivisierentree van Joshua Brenet na weinig te beleven in Enschede. De zege van FC Twente komt geen moment in gevaar tegen het tiental van Vitesse.

De ploeg van Ron Jans staat met een punt voorsprong op nummer vijf AZ en vijf punten voorsprong op nummer zes Vitesse op een knappe vierde plaats in de eredivisie.

TWE-VIT | 87' Debuut Brenet

Vlak voor het verstrijken van de transferdeadline tekende Joshua Brenet een contract tot het einde van het seizoen bij FC Twente.

De oud-PSV'er, die transfervrij overkwam van het Duitse Hoffenheim, maakt zijn debuut tegen Vitesse.

Onana van schlemiel naar held van Kameroen

Andrรฉ Onana

Andrรฉ Onana is met Kameroen op de derde plaats geรซindigd in de Afrika Cup. Mede dankzij een opzichtige blunder van de Ajax-doelman leek de troostfinale tegen Burkina Faso kansloos verloren te gaan.

Maar Kameroen knokte zich terug van een 3-0 achterstand. In de laatste twintig minuten werd de stand in rap tempo gelijk getrokken.

Bij een 3-3 eindstand moesten strafschoppen de beslissing brengen. Onana groeide in die serie uit tot de grote held door de strafschop van Ibrahim Blati Tourรฉ te pakken.

TWE-VIT | 54' DOELPUNT FC TWENTE!

Het is een pijnlijke avond voor Vitesse. Met tien man krijgt de ploeg van trainer Thomas Letsch de volgende klap te verwerken.

Van Wolfswinkel gaat ervandoor en wipt de bal behendig langs Unnerstall. Het is alweer zijn elfde van het seizoen en de wedstrijd lijkt nu wel gespeeld.

FC Twente-Vitesse 3-0

Hekkensluiter PEC sleept met tien man punt uit het vuur tegen NEC

Daishawn Redan viert zijn treffer tegen NEC

PEC Zwolle heeft de rode lantaarn in de eredivisie niet kunnen overdoen aan Sparta, dat zondag nog een uitduel met Feyenoord wacht.

PEC, dat het nieuwe jaar in de competitie was begonnen met twee overwinningen, bleef thuis tegen NEC op een 1-1 gelijkspel steken.

PSV-AZ | Afgelopen

PSV verspeelt hele dure punten tegen AZ. De Alkmaarders winnen voor het derde seizoen op rij in Eindhoven.

Het verhaal van de wedstrijd was uiteindelijk de keuze van Schmidt om Drommel te vervangen voor Mvogo. De Zwitser ging bij de 1-2 gruwelijk in de fout en dat werd PSV uiteindelijk fataal.

TWE-VIT | Rust

Vitesse krijgt vlak voor rust een enorme dreun te verwerken. Rasmussen haalt de bal met zijn arm van de lijn en wordt met rood van het veld gestuurd.

Van Wolfswinkel schiet vervolgens vanaf elf meter de 2-0 binnen. De eerste helft is ook gelijk afgelopen.

FC Twente-Vitesse 2-0

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard-sc Heerenveen

PSV-AZ | 76' DOELPUNT AZ!

Oh oh oh Mvogo...De doelman krijgt vanavond de voorkeur boven Drommel, maar gaat opzichtig in de fout. Karlsson profiteert en tikt de bal in een leeg doel binnen. AZ op 1-2 tegen PSV.

PSV-AZ 1-2

Mvogo zit mis

PSV-AZ | 65' PSV voert de druk op

PSV gaat in de tweede helft nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong. Met invallers Zahavi en Vertessen krijgt de ploeg van Schmidt ook kansen.

Mauro Jรบnior dwingt doelman Vindahl met een goed schot tot een redding en ook bij de rebound van Vertessen is de Deense doelman alert. Het staat dus nog altijd 1-1 in Eindhoven.

Vertessen is dicht bij de 2-1, maar Vindahl redt

TWE-VIT | 18' DOELPUNT FC TWENTE!

FC Twente komt werkelijk vanuit het niets op voorsprong. Vitesse is beter in de openingsfase, krijgt ook kansen, maar staat desondanks achter.

De ongelukkige Trondstad werkt de bal namelijk in eigen doel.

FC Twente-Vitesse 1-0

Vaak verguisd, maar zo gevaarlijk: Giroud leidt AC Milan naar zege in derby

In de 230ste Derby della Madonnina deelt Internazionale vrijwel het hele duel de lakens uit.

Twee flitsen binnen drie minuten van Olivier Giroud brengen AC Milan toch de zege (2-1) en daarmee blijft de titelstrijd in Italiรซ razend spannend.

Kan Weghorst het ook op een regenachtige avond in Burnley? Niet bij zijn debuut

Wout Weghorst beleefde een teleurstellend debuut op een regenachtige zaterdagavond in Burnley.

Kan Wout Weghorst het ook op een regenachtige avond in Burnley? Een antwoord op die vraag is na รฉรฉn wedstrijd natuurlijk niet te geven. Maar de met hoge verwachtingen binnengehaalde Oranje-international heeft bij zijn debuut bij Burnley zijn stempel nog niet kunnen drukken.

In een teleurstellende degradatiekraker hielden Burnley en Watford elkaar namelijk in evenwicht: 0-0.

PSV-AZ | 45' De bal rolt weer

PSV en AZ hebben afgetrapt voor de tweede helft en ook bij PEC-NEC rolt de bal weer.

FC Twente en Vitesse zijn inmiddels begonnen aan het slotstuk van de zaterdagavond.

PSV-AZ 1-1

PEC Zwolle-NEC 1-1

FC Twente-Vitesse 0-0

Oh oh oh Onana...

Andrรฉ Onana strijdt op dit moment op de Afrika Cup met Kameroen tegen Burkina Faso om de derde plaats.

De doelman van Ajax vertolkt een hoofdrol, maar wel in negatieve zin. Hij werkt een voorzet klungelig in eigen doel.

Mede door het eigen doelpunt van Onana staat Burkina Faso met 2-0 voor bij rust.

FOR-HEE | Afgelopen

Ole Tobiasen heeft weinig plezier beleefd aan zijn eerste wedstrijd als interim-trainer van sc Heerenveen.

De Deen, opvolger van de twee weken geleden weggestuurde Johnny Jansen, zag zijn ploeg in Zuid-Limburg met 2-0 verliezen van Fortuna Sittard.

PSV-AZ | Rust

Het is rust in Eindhoven. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft krijgt Sangarรฉ nog een opgelegde kans om de bal binnen te lopen, maar de bal gaat naast.

Er leek weinig aan de hand voor PSV in het eerste halfuur, maar na het doelpunt van Obispo nam de ploeg van Schmidt wat gas terug en zag het AZ via Martin Indi uit het niets langszij komen.

Ook in Zwolle is de eerste helft afgelopen en ook daar staat het 1-1.

PSV-AZ | 40' DOELPUNT AZ!

Bruno Martins Indi viert zijn doelpunt tegen PSV

Uit het niets komt AZ op gelijke hoogte. Wijndal gaat goed door aan de linkerkant en bedient Martins Indi, die overtuigend binnenschiet. PSV kan weer aan de bak.

PEC-NEC | 27' DOELPUNT PEC!

Lang kan NEC niet genieten van de voorsprong, want na geklungel van Verdonk kan Redan uiteindelijk profiteren.

Het staat weer gelijk in Zwolle.

Bayern Mรผnchen slaat slag in titelstrijd met zege in spectaculaire topper

Bayern Mรผnchen heeft een lastige klip omzeild in de jacht op de elfde landstitel op rij. In eigen huis was Bayern in een spectaculair duel met 3-2 te sterk voor RB Leipzig.

PEC-NEC | 26' DOELPUNT NEC!

Ook in Zwolle kunnen we een doelpunt noteren. Jordy Bruijn brengt de Nijmegenaren op voorsprong tegen PEC.

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht-SC Cambuur

PSV-AZ | 19' DOELPUNT PSV!

Armando Obispo viert zijn doelpunt tegen AZ

PSV kent een ijzersterkte openingsfase en komt verdiend op voorsprong tegen AZ. Obispo kopt een hoekschop snoeihard binnen en maakt zo zijn eerste eredivisiedoelpunt.

FOR-HEE | 70' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

En daar is opnieuw Zian Flemming! De aanvaller van Fortuna Sittard werkt een hoekschop uit de lucht knap binnen en maakt zijn vijfde van het seizoen.

Fortuna comfortabel op voorsprong tegen Heerenveen.

Fortuna Sittard-sc Heerenveen 2-0

TWE-VIT | Opstelling FC Twente

Om 21.00 uur zorgen FC Twente en Vitesse voor het slotstuk van de zaterdagavond.

De Tukkers beginnen zonder de geschorste Michal Sadilek en de geblesseerde Manfred Ugalde, maar met Jesse Bosch en Ramiz Zerrouki. Doelman Lars Unnerstall keert terug van een blessure.

Bij afwezigheid van de geschorste Openda kiest Vitesse-trainer Thomas Letsch voor รฉรฉn diepe spits: Adrian Grbic.

• NOS
    Opstelling FC Twente
  • NOS
    Opstelling Vitesse

PSV-AZ | Afgetrapt in Eindhoven!

Drommel omhelst Mvogo

Een mooi affiche vanavond in Eindhoven, waar nummer twee PSV nummer vijf AZ treft. Schmidt is ontevreden over doelman Drommel en kiest daarom voor Mvogo.

Ook bij PEC Zwolle-NEC rolt de bal.

Trainer Schmidt is ontevreden en passeert keeper Drommel bij PSV

Joรซl Drommel

Trainer Roger Schmidt is ontevreden over Drommel en kiest daarom voor Mvogo onder lat tegen AZ, zo heeft hij laten weten.

"Joรซl heeft dit seizoen ups en downs gehad", zei Schmidt tegen ESPN. "Hij heeft niet altijd een topniveau gehaald, ook niet in onze drie duels na de winterstop. We hebben met Yvon Mvogo een goede tweede doelman. Die verdient nu een kans. Daar is nu de tijd voor. Je moet presteren in topvoetbal."

FOR-HEE | 45' De bal rolt weer

Fortuna Sittard en sc Heerenveen zijn begonnen aan de tweede helft.

Egypte in voetbalhemel: tweede keus Al Ahly verrast Janssens Monterrey op WK clubs

Al Ahly heeft net als vorig jaar de halve finales van het WK voor clubs bereikt.

De winnaar van de Afrikaanse Champions League was in Abu Dhabi met 1-0 te sterk voor het Mexicaanse Monterrey, met oud-eredivisionisten Hรฉctor Moreno, Celso ร“rtiz en invaller Vincent Janssen.

FOR-HEE | Rust

Er is buiten het vroege doelpunt van Zian Flemming en een pitchinvasion van een patrijs nog weinig reden om het warm te krijgen in Sittard. De ploeg van Ultee kan de zege heel goed gebruiken in de strijd tegen degradatie en koestert de voorsprong.

Heerenveen is voorlopig niet bij machte om het tij te doen keren en dus kent Tobiasen vooralsnog een ongelukkig debuut. Hopen op meer actie in de tweede helft.

Oei, scheidsrechter blesseert Cambuur-speler Hoedemakers

Cambuur-speler Mees Hoedemakers krijgt per ongeluk een klap van scheidsrechter Edwin van de Graaf en zal later geblesseerd uitvallen.

Scheidsrechter blesseert Cambuur-speler Hoedemakers

Veerman meteen belangrijk voor Utrecht: 'Mooi voor het hele verhaal'

PSV-AZ | Opstelling AZ

Pantelis Hatzidiakos krijgt centraal achterin de voorkeur boven Sam Beukema. De nieuwe aanwinst Milos Kerkez (linksback) zit voor het eerst bij de selectie.

Om 20.00 uur trappen nummer twee PSV en nummer vijf AZ af in Eindhoven.

Opstelling AZ

Optimisme op De Toekomst waar Ihattaren in luwte en zonder stigma werkt aan rentree

Mo Ihattaren was aanwezig op de Toekomst

"Heb jij hem al gezien?", vraagt een jochie van een jaar of tien met Ajax-muts op en een bal in zijn handen. Zijn vriendjes, die net als hij op handtekeningenjacht zijn, kijken hem vragend aan.

"Mo. Mo Ihattaren", verduidelijkt hij, iets geรฏrriteerd. "Nee man, die zit nog niet bij de selectie", antwoordt zijn vriendje, duidelijk de bijdehandste van het stel, terwijl hij op zijn telefoon de opstelling aanwijst.

Het is een gure vrijdagavond op De Toekomst, waar eindelijk weer wat publiek aanwezig mag zijn. Jong Ajax rekent in de eerste divisie af met de leeftijdsgenoten van AZ (2-1). Op dit toneel hoopt Ihattaren zo snel mogelijk weer de weg omhoog te vinden. En vooral het plezier in voetbal terug te krijgen.

Maar de weg daarnaartoe is nog lang, want het ooit zo geroemde talent is niet fit. Verre van zelfs.

Actie voor volle stadions

Ook FC Utrecht en Cambuur pleiten voor volle stadions

De clubs uit het betaald voetbal pleiten dit weekend voor volle stadions. Bij alle wedstrijden komen de elftallen met speciale shirts het veld op om aandacht te vragen voor dit standpunt.

FOR-HEE | 14' DOELPUNT FORTUNA SITTARD!

Zian Flemming

Zian Flemming breekt de wedstrijd na nog geen kwartier spelen open. De aanvaller tikt de bal van dichtbij simpel binnen. Fortuna leidt tegen Heerenveen.

Fortuna Sittard-sc Heerenveen 1-0

PSV-AZ | Schmidt passeert Drommel

Een verrassing in de opstelling van PSV. Geen Joel Drommel, maar Yvon Mvogo onder de lat bij PSV tegen AZ.

Drommel hield ondanks meerdere fouten lang het vertrouwen van trainer Roger Schmidt, maar moet nu zijn plaats afstaan. Ibrahim Sangarรฉ is terug van de Afrika Cup.

Opstelling PSV

FOR-HEE | 1' De bal rolt!

Fortuna Sittard en Heerenveen zijn begonnen aan de wedstrijd.

Bij de Friezen debuteert Ole Tobiasen als hoofdtrainer. Hij volgt de ontslagen Johnny Jansen op. Bij Fortuna staat winteraankoop Siovas direct in de basis.

Supporters van Fortuna Sittard

UTR-CAM | Afgelopen

Het werd nog even billenknijpen voor de supporters van FC Utrecht. Cambuur ondernam een serieus slotoffensief, maar de bal wil er niet in.

FC Utrecht begon dramatisch aan de wedstrijd, maar de drie punten zijn binnen. En dat is voor een groot deel te danken aan het droomdebuut van Henk Veerman.

De nieuwe spits kwam er na een halfuur in voor verdediger Mike van der Hoorn bij een 0-2 achterstand. Daarna kantelde de wedstrijd en maakte hij de winnende voor zijn nieuwe ploeg

UTR-CAM | 80' Veerman op de lat

Daar was-ie bijna weer. Veerman krijgt de bal uit een hoekschop goed op het hoofd, maar de bal belandt op de lat.

FC Utrecht is beter in de tweede helft, maar Cambuur leeft nog.

UTR-CAM | 64' DOELPUNT FC UTRECHT!

Een droomdebuut voor Henk Veerman. De nieuwe spits van FC Utrecht komt er na een halfuur in bij een 0-2 achterstand. 34 minuten later is de wedstrijd compleet omgedraaid en brengt hij zijn nieuwe ploeg op een 3-2 voorsprong.

Wat een verhaal. En wat zou zijn overleden jeugdvriend Jan Schilder trots zijn geweest.

FC Utrecht-SC Cambuur 3-2

FOR-HEE | Opstelling Fortuna Sittard

Bij Fortuna Sittard staat winteraankoop Dimitrios Siovas gelijk in de basis. De andere aankopen Benschop, Botoka en Gladon zitten op de bank dus die moeten nog even wachten op hun debuut.

FOR-HEE | Opstelling Heerenveen

.

Ole Tobiasen maakt vanavond zijn debuut als trainer van sc Heerenveen. Door geblesseerden en zieken stuurt hij vanavond tegen Fortuna Sittard (aftrap 18.45 uur) een gehavend elftal het veld in.

UTR-CAM | 45' De bal rolt weer!

FC Utrecht heeft afgetrapt voor de tweede helft tegen SC Cambuur. Wordt het net zo'n spektakel als in de eerste?

UTR-CAM | Het is rust!

Het is rust in Utrecht, dus we kunnen even op adem komen. Het is niet goed, maar wat geeft het. SC Cambuur en FC Utrecht maken er een waar spektakel van.

Schouten bracht Cambuur met twee doelpunten, zijn eerste in de eredivisie, na twaalf minuten al op 0-2. Trainer Hake greep na een halfuur in en bracht de nieuwe spits Henk Veerman voor verdediger Mike van der Hoorn en kreeg daar geen spijt van.

Mede dankzij goed voorwerk van Veerman kon Douvikas met twee doelpunten de stand gelijk trekken. Een veelbelovend begin van deze bomvolle eredivisieavond!

UTR-CAM | 38' DOELPUNT FC UTRECHT!

Douvikas viert zijn doelpunt met Veerman

Hake zal geen spijt hebben van zijn vroege wissel. Vijf minuten na de aansluitingstreffer is het opnieuw raak voor Douvikas. Hij kan de bal van dichtbij binnentikken.

Met speciale attentie voor het voorwerk van Veerman, die de bal goed doorkopt. FC Utrecht, dat onthutsend speelde in de openingsfase, heeft het duel in vijf minuten volledig omgedraaid. Wat een gekke wedstrijd.

FC Utrecht-SC Cambuur 2-2

UTR-CAM | 33' DOELPUNT FC UTRECHT!

Drie minuten na de invalbeurt van Veerman is het al raak voor FC Utrecht. Douvikas kopt van dichtbij binnen en brengt de spanning terug in de wedstrijd.

FC Utrecht-SC Cambuur 1-2

UTR-CAM | 30' Veerman maakt debuut

Henk Veerman

Renรฉ Hake grijpt in en haalt verdediger Mike van der Hoorn eraf en brengt Henk Veerman als aanvaller erin. De spits, die deze transferperiode overkwam van sc Heerenveen, maakt zijn debuut voor FC Utrecht.

UTR-CAM | 20' Veerman loopt zich warm

Eindelijk applaus van de FC Utrecht-supporters, maar wel voor een wisselspeler die zich warmloopt. Spits Henk Veerman kwam deze winterperiode over van sc Heerenveen en loopt zich al warm voor een eventuele invalbeurt.

FC Utrecht kan wel wat nieuwe impulsen gebruiken, want het de ploeg van Renรฉ Hake speelt heel zwak en mag van geluk spreken dat het nog maar 0-2 staat.

UTR-CAM | 12' DOELPUNT SC CAMBUUR

n

En daar is opnieuw Schouten! Hij scoorde nog nooit in de eredivisie, maar maakt er nu twee in twaalf minuten tegen FC Utrecht.

Hij kopt simpel binnen uit een hoekschop. FC Utrecht staat erbij en kijkt ernaar. De supporters trakteren de makke thuisploeg op een striemend fluitconcert.

FC Utrecht-SC Cambuur 0-2

UTR-CAM | 8' DOELPUNT SC CAMBUUR!

We zijn nog maar net begonnen en de bal zit er al in. FC Utrecht is angstig begonnen aan de wedstrijd en Cambuur profiteert optimaal.

Kallon raakt eerst van dichtbij de lat, maar in de rebound is Erik Schouten alert en schiet hij de 0-1 tegen de touwen.

FC Utrecht-SC Cambuur 0-1

UTR-CAM | 1' Afgetrapt!

Na een weekje rust rolt de bal weer in eredivisie. FC Utrecht is in eigen huis begonnen tegen SC Cambuur.

Beukema valt meer op bij AZ dankzij 'detaildingetjes' Boulahrouz en Vlaar

Stijgende lijn Beukema bij AZ met hulp van Vlaar en Boulahrouz

Na zijn komst van Go Ahead Eagles moest Sam Beukema even wennen aan het hoge niveau bij AZ. Een halfjaar later is een basisplaats in Alkmaar niet vreemd meer en kan hij tegen PSV zijn eerste eredivisietopper spelen.

Beukema was vorig seizoen een sensatie in de eerste divisie, waar hij onder Go Ahead-trainer Kees van Wonderen wekelijks uitblonk. De 22-jarige verdediger stond dan ook in de belangstelling van meerdere eredivisieclubs, hij koos uiteindelijk voor AZ.

'Succes eredivisieverrassing Cambuur kent een prijs; gezeur begint nu al'

Het blijft een opmerkelijk beeld voor wie naar de huidige stand van de eredivisie kijkt. Achter subtoppers FC Twente, AZ, Vitesse en FC Utrecht staat het gepromoveerde SC Cambuur op de achtste plaats.

Ter vergelijk: alleen NEC (seizoen 2015/2016) stond er deze eeuw als promovendus nรณg beter voor in dit stadium van de competitie. De Nijmegenaren stonden destijds zelfs vierde.

Lees hier het gehele verhaal over dรฉ verrassing van de eredivisie.

Dit is de huidige stand in de eredivisie

UTR-CAM | Oude bekende in De Galgenwaard

Omdat trainer Henk de Jong vanwege een cyste in zijn hoofd nog rustig aan doet (hij staat sinds een paar weken wel weer op het trainingsveld) neemt assistent Pascal Bosschaart rondom de wedstrijden de honneurs waar.

Vanavond zal hij veel oude bekende tegenkomen in De Galgenwaard. Hij speelde van 1997 tot 2004 voor FC Utrecht.

UTR-CAM | Opstelling FC Utrecht

Daar is de opstelling van FC Utrecht met aanvoerder Willem Janssen in de basis.

Voor de verdediger betekent het zijn 400ste eredivisiewedstrijd. Hij is de eerste speler die deze mijlpaal bereikt sinds Peter Wisgerhof bij FC Twente op 1 december 2012.

Goedenavond!

Welkom bij het liveblog van de eerste wedstrijden uit speelronde 21. Met om 16.30 uur als eerste FC Utrecht-SC Cambuur en vanavond ook onder meer PSV-AZ (aftrap 20.00 uur), een duel in de bovenste regionen van de eredivisie.