Filmmaker Gerrit Stegeman met links Erik Willems en rechts Johanna ter Steege
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Veelheid aan oude filmbeelden uit Twente stemt weemoedig

Het inzamelen van oude Twentse filmbeelden uit de periode 1915-2015 loopt boven verwachting goed. Filmmaker Erik Willems, die samen met actrice Johanna ter Steege een bioscoopfilm wil maken op basis van de beelden, zegt "overdonderd" te zijn.

"Er is zoveel meer materiaal dan gedacht", aldus Willems tegen RTV Oost. "En het zijn eigenlijk altijd mooie dingen die worden aangedragen. Het is heel rijk en heel divers filmmateriaal. Met heel veel gewone dingen bij huis of in een straat. Maar ook evenementen en veel Twentse folklore."

Op dit moment hebben zich ruim zeventig mensen gemeld met beelden. Samen met Ter Steege zoekt Willems een deel van de 'filmmakers' thuis op. Wat ze te zien krijgen, is vaak verrassend. "Beelden van de overstroming van Almelo in 1946 bijvoorbeeld, heel indrukwekkend", zegt Ter Steege, zelf onder meer bekend van haar rol in de film De beentjes van Sint Hildegard.

"Mooi dat jullie dit voor Twente doen", zegt Frans Roetgering (80) uit het dorp Enter. Hij overhandigt filmblikken uit 1949, 1955 en 1961 die hij tot nu toe zorgvuldig in een kluis heeft bewaard. "Ze geven een totaalbeeld van Enter", licht Roetgering toe. "Je ziet op de beelden bijvoorbeeld de armoede van vlak na de oorlog. Hoe eenvoudig alles toen was. Ik heb voor één van de films de filmmaker nog rondgereden door het dorp."

'Als het naar azijn ruikt, is het niet bruikbaar'

Of alle aangeleverde, vaak steenoude films geschikt zijn voor gebruik in het project Twente op Film moet nog blijken. Willems: "We gaan het materiaal nu digitaliseren. Dan kunnen we ook echt zien wat mensen nu over de films vertellen en wat we lezen op basis van de titels. Ook deze fase is nog heel spannend. De kwaliteit van 8-millimeter-films is over het algemeen heel mooi. Maar als het materiaal erg naar azijn ruikt is het niet bruikbaar. Dan is te veel kwaliteit verloren gegaan."

Bokjespringen in Twente, jaartal onbekend

De beelden van Fokje Markerink-Van Keulen uit het dorp Neede zijn al door een eerste selectie gegaan. Markerink groeide op in Hengelo en beschikt over oude beelden van het spelen op straat in de wijk Klein Driene, niet lang na de oorlog. Bokje springen, stoepranden en rolschaatsen. "Mijn oude tante Fok had als hobby filmen en fotograferen", zegt ze. "Ik was wel verbaasd dat ik die originele filmpjes nog had."

Fokje Markerink is heel enthousiast over Twente op Film, maar het stemt haar ook weemoedig. "Wij verveelden ons vroeger nooit, speelden altijd buiten. Nu spelen kinderen veel minder buiten. En ze weten soms ook niet wat ze moeten doen. Jammer."

Gert en Hermien

Gerrit Stegeman uit Notter, tegenwoordig woonachtig in Deventer, filmde vanaf begin jaren 60 met een professionele camera een veelheid aan gebeurtenissen en thema's in Twente. Vooral over Nijverdal heeft hij veel historisch materiaal. Sinterklaasvieringen filmde hij, maar bijvoorbeeld ook een huwelijk waar Gert en Hermien optraden.

Voor het oude filmmateriaal zijn de initiatiefnemers nu gericht op zoek naar materiaal van en met migranten in Twente. De Molukse gemeenschap in Nijverdal, Rijssen en Wierden bijvoorbeeld. Maar ook van de Turkse arbeidsmigranten ontbreekt beeld. De Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Glane is een andere groep waarvan oud filmmateriaal nog op het verlanglijstje van de initiatiefnemers staat.

Beelden zijn braaf

Ook over het Twentse uitgaansleven is materiaal zeer gewenst. "En beelden van stakingen, acties of demonstraties zijn zeer welkom. De beelden die we tot nu hebben verzameld zijn over het algemeen wel braaf", aldus Erik Willems.

Iedereen die beelden heeft en die beschikbaar wil stellen kan komende woensdag (ook) terecht in de Museumfabriek in Enschede. De 'brengdag' duurt van 09.00 tot 17.00 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl