NOS Nieuws

Wekdienst 28/1: Jos B. hoort vonnis • Kamercommissie bezoekt Groningen

Goedemorgen! Vandaag doet het hof in Den Bosch uitspraak in het hoger beroep tegen Jos B., begint in Amsterdam de mishandelingszaak waarin rapper Lil' Kleine verdachte is en gaat de Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat op werkbezoek naar Groningen.

Eerst het weer:

Er is eerst zon, later komt er meer bewolking, maar het blijft droog. Het wordt 7 of 8 graden bij een matige noordwestelijke wind. Vanaf het weekend staat er van tijd tot tijd veel wind. Zondag heeft de zon de meeste ruimte en maandag kan er ook wat winterse neerslag vallen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het gerechtshof in Den Bosch doet in hoger beroep uitspraak in de zaak tegen Jos B., die terechtstaat voor het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. B. werd in 2020 veroordeeld tot 12,5 cel, maar zowel hij als justitie ging in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar cel tegen B. geëist.
  • De Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat gaat op werkbezoek in Groningen. De commissieleden gaan langs bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen. Daar spreken ze over onder meer het schadeherstel na de aardbevingen in de provincie.
  • In Amsterdam begint de inhoudelijke behandeling van de mishandelingszaak waarin Lil' Kleine verdachte is. De 27-jarige rapper zou eind 2019 samen met twee anderen een man hebben mishandeld in een club op het Rembrandtplein.
  • In het Rijksmuseum wordt een tentoonstelling geopend van het werk van de 76-jarige fotograaf Vincent Mentzel, die decennialang huisfotograaf was van NRC Handelsblad en in zijn carrière meerdere prijzen heeft gewonnen. Volgens het museum behoort hij tot de beeldbepalende fotografen van Nederland.

Wat heb je gemist?

Overheden sjoemelen regelmatig met stikstofrechten, meldt NRC. Ze maken gebruik van de papieren van gesloten of gestopte bedrijven om bouwprojecten te laten doorgaan. Dat is slecht voor de natuur, en vermoedelijk mag zo'n constructie zelfs niet eens, zeggen deskundigen in de krant.

In mei 2019 oordeelde de Raad van State dat er jarenlang te weinig was gedaan om de stikstofneerslag in Nederland terug te dringen. De vergunningverlening van duizenden bouwprojecten van provincies, gemeenten en het Rijk kwam hierdoor abrupt stil te liggen. Om toch een vergunning te krijgen, moesten overheden elders de stikstofuitstoot terugdringen, bijvoorbeeld door boerderijen op te kopen en te sluiten.

Maar soms gaan ze daar volgens NRC wel heel creatief mee om. Zo gebruikt de provincie Noord-Holland de stikstofruimte van een fabriek die al twintig jaar dicht is om een complex met luxe appartementen te bouwen. En de gemeente Schouwen-Duiveland doet hetzelfde met een warenhuis dat zeven jaar geleden is afgebrand. Volgens deskundigen neemt de stikstofuitstoot door dat soort constructies juist toe.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Is het einde van de pauselijke uitspraak 'bedankt voor de bloemen' nabij? Gisteren werd bekend dat er komende Pasen waarschijnlijk geen Nederlandse bloemen op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan te zien zullen zijn bij de urbi et orbi-zegen van de paus. De Nederlandse bloemist Paul Deckers, verantwoordelijk voor de levering van de bloemen, moet daar noodgedwongen mee stoppen (hoewel er wordt gebroed op een oplossing).

Deckers heeft al drie pausen meegemaakt, vertelde hij gisteren:

Paul Deckers verzorgde jaren de bloemen op het Sint-Pietersplein

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl