Fallon Sherrock
NOS SportAangepast

Vrouwelijke dartspionier grijpt naast tourkaart, net als Klaasen

Dartster Fallon Sherrock zal het komende jaar niet in actie komen bij de grote toernooien van dartsbond PDC, tenzij ze een uitnodiging krijgt. De 27-jarige Engelse wist bij de Britse Qualifying School niet genoeg wedstrijden te winnen om een zogeheten tourkaart te bemachtigen.

Met die tourkaart kunnen darters meedoen aan de lucratieve PDC Pro Tour, vloertoernooien waar de spelers zich kunnen kwalificeren voor de grote televisietoernooien.

Vroege uitschakeling

Sherrock, die in 2020 als eerste vrouw een wedstrijd won op het WK, werd tijdens de vierdaagse finaleronde telkens vroeg uitgeschakeld. Ook op de laatste speeldag, waar ze alleen door als dagwinnaar te eindigen een tourkaart zou pakken, ging het al snel mis en verloor ze in de tweede ronde.

Voor de Engelse rest nu een gang langs demonstratietoernooien en toernooien op de women's series. Daar kan ze een plek bemachtigen voor het PDC-WK van volgend jaar.

In totaal werden er 32 tourkaarten verdeeld onder de deelnemers aan de Britse en Europese Qualifying School. Meer dan 650 darters van over de hele wereld streden afgelopen week om de felbegeerde tickets.

Tijdens de finalerondes, die van 12 tot en met 15 januari op het programma stonden, lag er een ticket klaar voor iedere dagwinnaar. Na de laatste speeldag werden de overige plaatsen vergeven aan de darters die de afgelopen dagen het best gepresteerd hebben.

Elf plekken voor spelers op de Europese ranglijst, waarvan de wedstrijden in het Duitse Niedernhausen werden gespeeld, en dertien voor de Britse ranglijst. Milton Keynes was daarvan het decor.

Ook geen ticket voor Klaasen

Aan de Europese Q-school deden flink wat Nederlanders mee en hierbij waren een paar opvallende namen. Mannen als Jelle Klaasen (BDO-kampioen in 2006), Christiaan Kist (BDO-kampioen in 2012) en Chris Landman (WK-deelnemer in 2022) schopten het tot de finalerondes.

Chris Landman in actie op het WK in januari

Daarin wist het trio weinig potten te breken. Klaasen verloor al zijn partijen, Landman sprokkelde een puntje en Kist vier. Vijf andere Nederlanders hadden meer succes.

Zo was Luc Peters vrijdag de dagwinnaar en was hij al direct zeker van een tourkaart. Na de laatste speeldag voegden Kevin Doets, Danny Jansen, Damian Mol en Jimmy Hendriks zich bij hem via de Europese ranglijst.

Ook is er een plekje op de tour voor Jules van Dongen. De Limburger, die sinds hij enkele jaren geleden naar Amerika verhuisde onder de Amerikaanse vlag speelt, eindigde als tweede op de Europese ranglijst.

Patrick van den Boogaard kwam vier legs tekort om zich ook bij de beste elf te scharen. Hij mag zich, net als alle andere deelnemers aan de Q-school die geen kaart hebben veroverd, op gaan maken voor de PDC Challenge Tour. Dat is het tweede niveau van toernooien van de dartsbond.

Oude rot Burnett is terug

Via de Britse ranglijst verzekerde Richie Burnett zich van een tourkaart. De Welshman is in Nederland vooral bekend als de man die in 1995 Raymond van Barneveld de weg naar zijn eerste wereldtitel bij dartsbond BDO versperde, door in de finale van de Nederlander te winnen.

Drie jaar later haalde Van Barneveld zijn gram door in de finale Burnett juist te verslaan.

1995: Richie Burnett met de trofee na de WK-finale tegen Raymond van Barneveld

Andere opvallende namen op de Britse ranglijst zijn die van Scott Waites en Ted Evetts, de huidig wereldkampioen bij de jeugd. Waites is ook oud-wereldkampioen bij de BDO en won bij de PDC in 2010 de Grand Slam of Darts.

Evetts de man die in 2020 verloor van Sherrock, hij eindigde als tweede op de lijst bij de Britten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl