NOS NieuwsAangepast

Zeker negentien doden bij brand in appartementencomplex in New York

Bij een brand in een appartementencomplex in het stadsdeel The Bronx in New York zijn zeker negentien mensen om het leven gekomen, onder wie negen kinderen. Tientallen anderen raakten gewond, doordat ze veel rook hadden ingeademd. Dertien van hen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis, zegt een woordvoerder van burgemeester Eric Adams tegen persbureau AP.

De burgemeester was de brandweer erg dankbaar omdat ze doorzochten ook al was hun zuurstof op:

'Dankbaar voor werk brandweerlieden'

De brand brak uit op de tweede en derde verdieping van het complex, dat in totaal negentien etages telt. Volgens burgemeester Adams van New York ontstond de brand door een elektrische kachel die in een slaapkamer stond. Wat er mis ging, is niet bekend.

Het vuur verspreidde zich snel, mogelijk doordat de deur van het appartement waar de brand uitbrak openstond. De autoriteiten gaan niet uit van brandstichting.

Burgemeester Adams van New York noemt de brand een onmetelijke tragedie. "Dit is een van de ergste branden die we in de laatste jaren hebben gezien", zei hij.

'Op iedere verdieping slachtoffers'

Zo'n tweehonderd brandweerlieden werden opgeroepen om de brand te bestrijden. Volgens commandant Daniel Nigro van de New Yorkse brandweer troffen zij op iedere verdieping slachtoffers aan. "Dit is ongekend in onze stad." Hij liet weten dat op elke verdieping rookmelders aanwezig waren.

Nigro spreekt van een van de ergste branden in de recente geschiedenis van New York. Op een persconferentie trok hij de vergelijking met een hevige brand in clubgebouw Happy Land in 1990, waarbij 87 mensen omkwamen. Die brand was aangestoken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl