NOS Nieuws

Wekdienst 9/1: Afrika Cup van start • Coronaprotest in Amsterdam en Brussel

Goedemorgen! Vandaag gaat in Kameroen de Africa Cup van start en in Amsterdam en Brussel worden coronaprotesten gehouden.

We beginnen met het weer: de laatste regen trekt naar het oosten weg en vanuit het westen breekt af en toe de zon door. Vanmiddag kan nog een laatste bui vallen, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Met een vrij krachtige westenwind wordt het maximaal 7 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De winnaars van de 79e Golden Globes worden bekendgemaakt tijdens een sobere bijeenkomst zonder publiek of beroemdheden. De films Power of the Dog en Belfast zijn de grootste kanshebbers dit jaar, met ieder zeven nominaties.
  • De Afrika Cup gaat van start, ondanks de zorgen over de omikronvariant van het coronavirus. Gastland Kameroen neemt het tijdens het eerste duel op tegen Burkina Faso.
  • In Amsterdam en Brussel worden coronaprotesten gehouden. De eerste coronabetoging van de organisatie 'Samen voor Vrijheid' in Brussel bracht in november 35.000 mensen op de been.

Wat heb je gemist?

Een Saudische prinses en haar dochter zijn vrijgelaten na bijna drie jaar gevangenschap in de hoofdstad Riyad. Dat is bekendgemaakt door een mensenrechtenorganisatie die zich had hardgemaakt voor de zaak van de 57-jarige prinses Basmah bint Saud, die een nicht is van koning Salman. Haar juridisch adviseur heeft het nieuws bevestigd.

Basmah, die in haar land bekendstaat als voorstander van vrouwenrechten, werd met haar dochter Suhoud begin 2019 aangehouden toen ze op het punt stonden om voor een medische behandeling naar Zwitserland te vliegen. Ze werden vastgezet in een gevangenis waar veel politieke gevangenen zitten.

De Saudische autoriteiten hebben nooit bekendgemaakt waarvan de twee werden verdacht en er is volgens mensenrechtenorganisatie ALQST ook nooit een aanklacht ingediend. Haar directe familie stelde twee jaar geleden in een verklaring dat haar detentie waarschijnlijk verband hield met haar kritiek op "misstanden" in het land.

Basmahs juridisch adviseur zegt tegen persbureau Reuters dat de twee vrouwen inmiddels thuis zijn in de stad Jeddah. De prinses maakt het goed, maar heeft volgens hem nog wel medische hulp nodig.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Velen zullen de kennis misschien niet direct paraat hebben, maar in het Vaticaan zetelde ooit een Nederlandse paus. Of in ieder geval: een paus afkomstig uit wat nu Nederland is. Adrianus VI werd als Adriaan Floriszoon Boeyens geboren in Utrecht, destijds onderdeel van het Heilige Roomse Rijk. Vandaag is het precies vijfhonderd jaar geleden dat hij werd verkozen. In zijn geboortestad Utrecht vindt de aftrap plaats van een speciaal herdenkingsjaar.

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl