NOS Nieuws

Wekdienst 27/12: Vaccinatieplicht kinderen New York • Uitspraak in zaak oprichter Loterijverlies

Goedemorgen! In New York geldt vanaf vandaag een vaccinatieplicht voor kinderen en werknemers en er komt een uitspraak in de zaak tegen de oprichter van Loterijverlies, Ferdy R., die geld zou hebben verduisterd om tegen de Staatsloterij te kunnen procederen.

Eerst het weer: in het noordoosten kan het nog glad zijn door lokale ijzel. Gedurende de ochtend komt ook hier de temperatuur boven nul. Wolkenvelden overheersen en van tijd tot tijd valt er wat lichte regen. Het wordt maximaal 4 tot 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In New York moeten werknemers en schoolkinderen vanaf vandaag kunnen bewijzen dat ze twee keer zijn gevaccineerd. De maatregel geldt voor zo'n 184.000 bedrijven en winkels.
  • De rechtbank in Zwolle doet rond 13.15 uur uitspraak in de zaak tegen de oprichter van Loterijverlies, Ferdy R. Er is vier jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, geëist. Hij zou miljoenen hebben verduisterd om tegen de Staatsloterij te kunnen procederen.
  • Op de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi voor de langebaanschaatsers in Thialf wordt gestreden om de startbewijzen voor de 500 meter bij de mannen en de 3000 meter bij de vrouwen. De eerste rit op de 500 meter begint om 17.25 uur.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse advocaat Sarah Weddington is op 76-jarige leeftijd overleden. Weddington stond in de jaren 70 samen met haar collega Linda Coffee een vrouw uit Texas bij die een abortus wilde. De zaak werd uitgevochten tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof en gewonnen door Weddington en Coffee.

De uitspraak in 1973 betekende een mijlpaal in de strijd voor abortusrechten in Amerika, en geldt nog steeds als belangrijkste jurisprudentie over abortus in de VS. Door de zaak, die bekendstaat als Roe v. Wade, is abortus onder voorwaarden in het hele land gelegaliseerd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Niet meubelboulevards, maar buitenactiviteiten waren gisteren, op Tweede Kerstdag, erg in trek. En waar de een op de schaats stond, dook de ander juist het water in.

Tweede Kerstdag naar buiten, zowel op als in het water

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl