NOS Nieuws

Geen digitaks, Europese Commissie heeft andere ideeën voor bekostigen 'wederopbouw'

De Europese Commissie is hard op zoek naar manieren om de 'wederopbouw van Europa' na corona te bekostigen. Vandaag stelde de commissie drie nieuwe inkomstenbronnen voor. Per jaar moeten die zo'n 17 miljard euro opleveren, waarmee de commissie de leningen voor het coronaherstelfonds moet kunnen aflossen.

De Europese Unie haalde voor dit herstelfonds het gigantische bedrag van 807 miljard euro op. EU-landen kunnen daar geld uit krijgen om hun door corona getroffen economieën op te lappen. Die subsidies hoeven de lidstaten niet terug te betalen.

Maar voor de Europese Commissie is het geen gratis geld. Op het herstelfonds te vullen heeft de EU honderden miljarden geleend op de financiële markten. Daarover moet wel rente betaald worden. Dat hoeft niet in één keer, want daar wordt tot 2058 voor uitgetrokken in de begroting. En dus moest de commissie op zoek naar inkomstenbronnen.

De Europese Commissie was eerst van plan om de leningen onder andere via een belasting op digitale diensten terug te betalen. Maar daar was vanuit de techsector veel kritiek op, waardoor Brussel die plannen voor een 'digitaks' in de ijskast zette.

In plaats daarvan stelt de commissie nu voor dat een kwart van de inkomsten van het Europese CO2-emissiehandelsysteem naar de Europese begroting moet gaan. Via dat systeem, ook wel bekend als ETS, betalen Europese bedrijven voor de uitstoot van CO2. Nu gaan de opbrengsten daaruit nog volledig naar de lidstaten.

Ook moeten twee nieuwe belastingen bijdragen aan de Europese begroting. Een deel zal komen uit de heffing op invoer van vervuilende producten die niet uit Europa komen. De commissie stelt voor dat driekwart van die opbrengst naar de begroting gaat. Voor het overige deel zal de begroting worden aangevuld met 15 procent van de opbrengst van de nieuwe winstbelasting voor multinationals.

De Europese Commissie wil al in 2023 starten met het ophalen van die inkomsten voor de begroting. Nadat de opstartfase is afgerond, verwacht de commissie in de periode 2026 tot 2030 zo'n 17 miljard euro per jaar daarmee te kunnen ophalen.

Sociaal klimaatfonds

Een deel van de begroting gaat ook naar het nieuwe Sociaal Klimaatfonds, waar 70 miljard euro voor is uitgetrokken. Daarmee moet financiële ondersteuning aan kwetsbare huishoudens worden gegeven tijdens de energietransitie naar duurzame energie.

Of de voorstellen ook worden aangenomen, ligt aan de lidstaten; zij moeten unaniem akkoord gaan. Maar als de begroting niet rondkomt, zal een groter deel van de leningen terugbetaald moeten worden uit de bijdragen van lidstaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl