NOS Nieuws

Wekdienst 16/12: Debat over formatie • Zeewolde beslist over datacenter Facebook

Goedemorgen! Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van de informateurs en het nieuwe regeerakkoord. En in Brussel komen regeringsleiders bij elkaar voor een EU-top.

Maar eerst het weer. Vandaag blijft het zacht met 9 of 10 graden. Er is veel bewolking met soms een spat motregen. Het noorden maakt de grootste kans op wat zon.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na de presentatie van het coalitieakkoord is het vandaag tijd voor een volgende stap in de formatie: het debat over het eindverslag van de informateurs Remkes en Koolmees. Het debat is vanaf 10.15 uur live te volgen bij de NOS. Ook de inhoud van het regeerakkoord zal besproken worden. Een groot deel van de oppositie is kritisch.
  • In Brussel komen regeringsleiders bij elkaar voor een EU-top. Het zal onder meer gaan over omikron, de coronavariant die steeds dominanter wordt, en de toegenomen spanning tussen Rusland en Oekraïne.
  • En de gemeenteraad van Zeewolde neemt vandaag een besluit over de komst van een datacentrum van Facebook. Dat zou het grootste datacentrum van Nederland worden. Over de kwestie is veel discussie.

Wat heb je gemist?

Op een verjaardagsfeest van prinses Amalia dat afgelopen weekend werd gehouden bij Huis ten Bosch zijn te veel gasten aanwezig geweest. Het ging om een feest ter ere van de achttiende verjaardag van de prinses. Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat bevestigd na berichtgeving van De Telegraaf.

Volgens demissionair premier Rutte waren er 21 gasten uitgenodigd "die niet allemaal gekomen zijn". Dat aantal genodigden strookt niet met het corona-advies van het demissionaire kabinet, dat aanraadt om met maximaal vier gasten thuis samen te komen. "De koning heeft mij laten weten dat het bij nader inzien niet goed was om dit zo te organiseren. Ik vind dat een verstandige reactie", schrijft de demissionair premier.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De allereerste Wikipedia-pagina is geveild bij Christie's. Ook de aardbeikleurige Mac-computer waarop Wikipedia in 2001 werd geprogrammeerd ging onder de hamer.

De computer van mede-oprichter Jimmy Wales bracht 166.000 euro op en het digitale certificaat van de allereerste pagina vier keer zo veel: zo'n 664.000 euro. Op de eerste Wikipedia-pagina stond alleen de tekst "Hello world".

De verkoop van digitale producten is tegenwoordig mogelijk door blockchaintechnologie. Daarmee kan iemand het eigendom krijgen over een niet-inwisselbaar kenmerk, oftewel non-fungible token (NFT). Eerder werd al het eerste Twitter-bericht geveild als NFT.

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl