NOS Nieuws

Wekdienst 8/12: Nieuwe Duitse regering • Prinses Amalia bij Raad van State

Goedemorgen! Duitsland krijgt vandaag een nieuwe regering, en de Kamer debatteert over het gebrek aan woonruimte voor asielzoekers.

Geregeld zon en tot de avond droog. Doorstaande zuidenwind en maxima van 6 of 7 graden. De komende dagen veel bewolking en soms wat regen. Vrijdag is ook natte sneeuw mogelijk. In de nachten koelt het af tot rond het vriespunt, overdag is het rond 5 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Prinses Amalia wordt, een dag na haar achttiende verjaardag, door haar vader koning Willem-Alexander binnengeleid in de Raad van State. Op die plek kan de prinses zich voorbereiden op haar toekomst als koningin.
  • De nieuwe Duitse regering treedt aan. Om 09.00 uur komt de Bondsdag bijeen en die kiest dan SPD-leider Scholz tot nieuwe bondskanselier.
  • De Tweede Kamer debatteert over de huisvesting van statushouders. De aanleiding daarvoor zijn de overvolle asielzoekerscentra. Naast de hoge instroom van migranten vinden statushouders minder makkelijk een eigen plek door de krappe woningmarkt.
  • Het is tachtig jaar geleden dat Nederland de oorlog verklaarde aan Japan, waarmee de oorlog in voormalig Nederlands-Indië begon. Onder anderen staatssecretaris Blokhuis legt een krans bij het Indisch Monument in Den Haag.

Wat heb je gemist?

Wie negen maanden na zijn laatste vaccinatie nog geen boosterprik heeft gehad, krijgt geen QR-code meer op basis van vaccinatie. Wel is het nog mogelijk een internationale QR-code te krijgen op basis van een herstelbewijs of negatieve test.

Volgens demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zijn hij en zijn Europese collega's daarover eens geworden in Brussel. Volgende week wordt formeel de knoop doorgehakt. De nieuwe reisregels gaan op 1 februari in.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Hoe klinkt een vis? Britse wetenschappers in Indonesië hebben onderwatergeluiden vastgelegd, die nooit eerder zijn opgenomen.

Ze bestuderen een herstellend koraalrif en zien niet alleen dat het rif weer tot leven komt, maar horen dat ook.

Tien jaar lang werd er gewerkt om het rif, dat bezaaid lag onder troep, leefbaar te maken. Vissen, garnalen en andere zeedieren komen nu terug naar het rif en produceren geluiden "met dezelfde diversiteit als vogelgezang", aldus een van de onderzoekers aan de BBC.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl