Aung San Suu Kyi, vorige week
NOS NieuwsAangepast

Legertop Myanmar verlaagt celstraf Aung San Suu Kyi naar twee jaar

De gevangenisstraf van de afgezette leider Aung San Suu Kyi is door de Myanmarese autoriteiten verlaagd van vier naar twee jaar. De legertop heeft Suu Kyi een gedeeltelijke gratie verleend. Het leger greep dit voorjaar de macht in het Zuidoost-Aziatische land, na verkiezingen die een zege voor Suu Kyi hadden opgeleverd.

De 76-jarige Suu Kyi werd eerder vandaag tot vier jaar celstraf veroordeeld vanwege opruiing en het schenden van coronamaatregelen tijdens de verkiezingscampagne. Er liggen nog meer aanklachten tegen haar, onder meer voor corruptie. De rechtszaken hierover volgen nog, waarbij de verkozen leider van Myanmar tientallen jaren aan celstraf kan worden opgelegd.

Oud-president Win Myint kreeg vandaag eveneens vier jaar gevangenisstraf opgelegd. Ook hij heeft zich volgens de autoriteiten schuldig gemaakt aan corruptie.

Politiek proces

De rechtszaken zijn volgens waarnemers en mensenrechtenorganisaties onderdeel van een politiek proces, bedoeld om Suu Kyi langdurig het zwijgen op te leggen. De politica werd op 1 februari afgezet door het leger.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt over "valse aanklachten" die "het meest recente voorbeeld zijn van de vastberadenheid van het leger om alle oppositie uit te schakelen". Volgens Human Rights Watch stond de uitkomst van het proces tegen Suu Kyi al vast toen ze door het militaire bewind werd gearresteerd.

De voorzitter van het comité van de Nobelprijs voor de Vrede, die Suu Kyi in 1991 won, noemt de rechtszaak niet geloofwaardig. Ook zegt ze zich zorgen te maken over wat Suu Kyi's gevangenschap zal betekenen voor de toekomst van de democratie in Myanmar.

Tegenslag voor democratie

Ook de internationale gemeenschap veroordeelt het proces en de opgelegde gevangenisstraf. Josep Borrell, buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Unie, ziet de straf als een nieuwe grote tegenslag voor de democratie in Myanmar sinds de militaire coup. Hij eist de vrijlating van Suu Kyi en alle andere politieke gevangenen.

Mensenrechtenchef van de Verenigde Naties Michelle Bachelet bestempelt de rechtszaak in een verklaring als een "schijnproces" dat "niets anders dan politiek gemotiveerd" is.

Buurland China zegt te hopen dat de partijen in Myanmar hun verschillen kunnen overbruggen en dat het land verdergaat met de democratische transitie. Japan eist in een reactie het herstel van de democratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl