NOS Nieuws

Snijden of verbranden: koks lopen meeste risico op ongelukken onder werktijd

  • Vincent van Rijn

    verslaggever Binnenland

  • Vincent van Rijn

    verslaggever Binnenland

Jezelf snijden aan een scherp mes, verbranden aan een hete pan of uitglijden op een keukenvloer. Niet bijvoorbeeld politie-agenten of brandweermensen, maar koks zeggen van alle beroepsgroepen dat ze het vaakst te maken hebben met gevaarlijke situaties, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksorganisatie TNO. Het gaat om de eigen ervaringen van werknemers en er wordt daarnaast ook gevraagd naar het aantal ongelukken op de werkvloer.

In totaal deden bijna 950.000 werknemers vorig jaar naar eigen zeggen vaak of altijd gevaarlijk werk. Het beroep kok springt er in de enquête bovenuit en dat komt volgens socioloog Tanja Traag van het CBS voornamelijk door stress in de keuken. "We weten dat bij koks de werkdruk het hoogst is. Bij alles wat zij doen moet het snél, moet het nú en moet het góéd. Bij veel andere beroepsgroepen kan het vaak wel een tandje minder hard."

Nadia Zerouali herkent de uitkomsten van de enquête

Restauranteigenaar en kok Nadia Zerouali is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek. "Aan de ene kant heb je te maken met druk, helemaal als je op hoog niveau kookt. Er komt altijd een stresspiek: vlak voordat het restaurant opengaat, vlak voordat het hoofdgerecht eruit moet. Bij zulke piekmomenten ben je alleen maar daarmee bezig."

Een ongeluk is dan zo gebeurd, zegt ze. "Hoe vaak ik me wel niet heb gesneden in een mes, ben uitgegleden over lente-ui of verbrand heb aan de oven omdat je dan geen tijd hebt om handschoenen aan te trekken. Dit soort ongelukken gebeuren altijd op piekmomenten."

Mounir Toub, onder meer bekend van Kook mee met MAX

TV-kok Mounir Toub, die eerder in een visrestaurant werkte, kijkt er wel van op dat koks bovenaan het lijstje van gevaarlijke beroepen staan. "Als ik denk aan 'gevaarlijk', denk ik zelf eerder aan wegwerkers die werkzaamheden moeten doen terwijl het verkeer er voorbij raast. Dát vind ik gevaarlijk. Of verplegers op een corona-afdeling."

Top-10 gevaarlijke beroepsgroepen naar eigen ervaring (bron: CBS)

Beroep % vaak of altijd gevaarlijk werk
koks 58,8
vrachtwagenchauffeurs 56,8
procesoperators 56,6
buschauffeurs en trambestuurders 56,6
politie en brandweer 55,4
bouwarbeiders afbouw 53,7
dekofficieren en piloten 45,8
loodgieters en pijpfitters 45,6
bedieners mobiele machines 45,1
metaalbewerkers en constructiewerkers 42,3

Toch heeft Toub ook weleens een ongeluk in de keuken. "Maar dat komt dan altijd door onvoorzichtigheid en lompigheid van mezelf. Het gebeurt vaak bij iets heel onbenulligs. Toen ik eens heel snel een ander mes wilde pakken uit mijn foudraal, een soort messentas, kwam ik te dicht bij een ander mes. Of het gaat mis als ik heel snel iets uit de oven wil halen."

Problemen met verzekering

Volgens Nadia Zerouali is het niet per se zo dat ervaren koks minder vaak te maken hebben met dit soort ongelukken. "Ik ben nu 45 en loop aardig wat jaartjes rond en dan nog gebeurt het af en toe."

Door al die ongelukken is het ook lastig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, zegt ze: "Die is bijna niet te betalen. Zodra ze weten dat je kok bent en met gevaarlijke messen werkt, gaat je premie fors omhoog."

Een hoge werkdruk zorgt dus voor de meeste ongelukken, maar echt te voorkomen zijn ze niet. Dat heeft ook te maken met de service die je aan je gasten wil bieden, zeggen beide koks. Mounir Toub: "Als ik in de keuken sta, sta ik daar 100 procent voor een ander. Ik wil dat mijn gasten het goed naar de zin hebben. Je vergeet dan soms jezelf."

Nadia Zerouali komt er soms thuis pas achter dat ze zich heeft verbrand. "Eten voor de gasten gaat altijd voor. Op zo'n moment heb ik ook niet echt last van een gesneden vinger of een verbrande hand. Dat komt later."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl