NOS NieuwsAangepast

Explosies en beschietingen bij demonstratie in Beiroet, zeker zes doden

In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn doden en gewonden gevallen door gewapende gevechten bij een demonstratie. Volgens de autoriteiten zijn er zeker zes doden. Minstens dertig mensen raakten volgens het Libanese Rode Kruis gewond. Morgen blijven de scholen dicht en is er een dag van nationale rouw.

Ooggetuigen zagen dat er vanmiddag vanaf daken en balkons op demonstranten werd geschoten. Daarop openden aanwezige milities het vuur op de aanvallers:

Chaos in Libanese hoofdstad Beiroet: beschietingen, doden en gewonden

Het leger is ingezet en er zijn zeker twee explosies gehoord. De aanleiding voor de urenlange beschietingen is niet duidelijk, en evenmin wie het vuur heeft geopend op de aanwezigen.

De machtige sjiitische Hezbollah-beweging zegt dat een christelijke politieke partij achter de aanval op de demonstranten zit. De sluipschutters op de daken zouden in opdracht van de christenen het vuur hebben geopend op de mensen op straat, merendeels aanhangers van de Hezbollah-beweging.

De mensenmassa had zich verzameld om te protesteren tegen een rechter die de catastrofale explosie in de stad van 2020 onderzoekt. De gevechten braken uit in een gebied tussen een christelijke en een sjiitische wijk, voorheen een frontlinie in de Libanese burgeroorlog.

'Oorlogszone'

Een verslaggever van Al Jazeera beschreef de situatie in de omgeving als een oorlogszone. "Dit zijn de meest intense vuurgevechten in Beiroet van de afgelopen jaren. Het leger is in actie, maar kan de situatie niet onder controle krijgen." Later in de middag stopte uiteindelijk het vuurwapengeweld.

Volgens Hezbollah is de aanval een poging om verdeeldheid te zaaien onder de Libanezen. De gewapende groepering, die wordt gesteund door Iran, heeft een grote invloed in het land. Hezbollah en zijn bondgenoten hebben opgeroepen tot het opstappen van rechter Tarek Bitar. Volgens hen is Bitar partijdig en een "slaaf van Amerika".

Problemen stapelen zich op

Bitar heeft diverse politici opgeroepen zich te laten verhoren in verband met de grote explosie vorig jaar. Onder hen is ook een aantal Hezbollah-bondgenoten. Ze worden allen verdacht van nalatigheid, wat uiteindelijk heeft geleid tot een ontploffing waarbij ruim 200 mensen om het leven kwamen.

De onlusten en het vastgelopen onderzoek naar de explosie zijn slechts twee van de grote problemen die het land teisteren. Zo is er een zware financiële crisis; het Libanese pond is in twee jaar tijd 90 procent in waarde gedaald. Ongeveer driekwart van de bevolking leeft volgens de VN in armoede. Er heerst grote onvrede vanwege grootschalige corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl